Doek valt voor Zaanferry

Vrijdag 30 september vaart de Zaanferry voor de laatste keer. Raadsleden vielen over elkaar heen tijdens het verklaren van hun liefde voor vervoer over water, maar een motie waarin € 200.000 voor een jaar Zaanferry werd gevraagd, kreeg alleen steun van indieners D66 en CU.

Volgens wethouder Stephanie Onclin (VVD) was verlenging juridisch onmogelijk. Het enige wat zou kunnen was een nieuwe aanbesteding.

Indieners Flip Hoedemaeker (D66) en Hanneke Veurink-Malda (CU) kregen geen enkele partij mee. Marc Wit (CDA) vond het te duur (maar niemand wil het voor het oude bedrag doen), Casper Davelaar (VVD) suggereerde dat er dan maar zonder subsidie gevaren zou moeten worden, Hans Kuyper (ROSA) geloofde ook dat een nieuwe aanbieder een optie was (“het borrelt in de stad”), Marianne de Boer (DZ) wilde financiële dekking en eisen voor de uitbater (die eisen zijn er trouwens wel degelijk), Natascha Stroo (GL) wilde ‘creatieve oplossingen’ voor een bootverbinding maar het eind van het liedje was dat er geen geld was.

Wethouder Onclin suggereerde de begrotingsbehandeling te gebruiken om geld te zoeken en dan te koersen op 1 januari voor de start van een nieuwe aanbesteding.

Wethouders Annette Baerveldt (Toerisme) en Gerard Slegers (Verkeer) schreven in februari van dit jaar nog:

“De Zaanferry is een belangrijke toeristische toevoeging voor de Zaanstreek en past binnen onze visie om meer binnenlandse toeristen kennis te laten maken met onze regio. Daarnaast heeft de gemeenteraad in het Zaans Mobiliteitsplan besloten meer in te zetten op personenvervoer over water.”

Verlenging

Uit eerdere berichten van het college bleek ook dat geen enkele rederij voor € 180.000 per jaar de verbinding zou willen onderhouden. Dat verlening onmogelijk zou zijn, staat haaks op de tekst van een persbericht van Zaanstad van 17 februari 2022:

“Mocht de gemeenteraad besluiten om in het najaar extra geld vrij te maken, dan zal de Zaanferry nog twee maanden langer doorvaren, tot en met november 2022. Voor de periode vanaf 2023 bereidt de gemeente de komende maanden een nieuwe aanbesteding voor.”

Van het voorbereiden van een nieuwe aanbesteding is dus geen sprake aldus wethouder Onclin, en haar uitspraak dat verlengen onmogelijk is, lijkt in tegenspraak met wat haar voorgangers een half jaar geleden zeiden. Die hadden het overigens over twee maanden, Hoedemaeker en Veurink vroegen geld voor een extra jaar.

Lees hier het Orkaan-Zaanferry-dossier.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Danny pickkers

  En de grote weiver wel vol pompen met geld van de belasting betaler

 • Dirk Marinus Sr

  Price too very much……

 • Wilma Steding

  wat jammer dit. was een aanwinst voor de zaanstreek. al het goede gaat verloren.

 • Zaanferry is meer dan een lijndienst. Elke donderdag ga ik om 9 uur met de ferry vanuit Zaandam naar Amsterdam.
  Ik ben 73 jaar en het is een comfortabele manier van reizen. Genieten van de mooie omgeving, een kopje koffie ,de bemanning die met een glimlach je hand biedt met in en uit stappen. Wat een onzin dat de boot meestal leeg is. Soms stap ik alleen op om 9 uur in Zaandam maar ook zijn er groepen. Kom je in Amsterdam aan is het altijd druk. Fietsen worden ingeladen. Mensen gaan mee om een dagje te winkelen in Zaandam of stappen over om naar de Zaanse Schans te gaan. De bemanning is heel attent en biedt altijd de helpende hand. Veel ouderen maken gebruik van dit vervoer . Want er ontstaan ook leuke gesprekken. Dus een veilige manier van reizen en goed voor de sociale contacten.
  Hoe is het dan ook mogelijk dat de partij voor Ouderen en Veiligheid tegen gestemd heeft. Wat doen ze echt voor de ouderen ?????. De gemeenteraad heeft tegengestemd voor de verlenging. Dit is voor de Zaankanter een betaalbare en mooie manier om te reizen op hun mooie Zaan. Maar ja een deel van de gemeenteraad komt waarschijnlijk niet uit Zaanstad en zullen een andere manier gebruiken om in Amsterdam of op de Zaanse Schans te komen. Dus heeft daar ook geen Zaansgevoel bij. Weer iets moois Zaans verdwijnt. In deze tijd juist voor mensen met een kleine portemonnee betaalbaar. Subsidie maakt het mogelijk dat het laagdrempelig is, voor veel Zaankanters betaalbaar is. Nee hier weer een voorbeeld: de macht ligt bij de Zaanse politiek en beseft niet wat er in hun bewoners omgaat .
  Weer die afstand. weer het gevoel ze beslissen toch wat zij willen. Maar mensen let op bij de volgende verkiezing
  Welke partij je kiest. Kijk wat ze beloofd hebben en wat er van terecht is gekomen. Er is een persoon die ik hoog acht onze burgemeester Jan Hamming , hij heeft meerdere malen laten zien dat hij er wel voor de Zaankanter is. Ik hoop dat hij nog eens goed gaat kijken. Vrijdag aanstaande om 18.00 vaart de Zaanferry voor het laats. Kom ze uitzwaaien bij het Zaantheater. Ik zeg bedankt voor de vele mooie ritten die ik met jullie mocht maken.Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *