Drie van de 172 restaurants die in 2015 onder onder verscherpt toezicht stonden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waren in Zaanstreek gevestigd.

Dit is gemeld door RTL Nieuws dat de inspectie-rapporten van de NVWA heeft gepubliceerd. In deze restaurants was de voedselveiligheid of hygiëne op enig moment niet op orde.

Verscherpt toezicht betekent dat een restaurant drie boetes binnen twee jaar heeft gekregen. RTL heeft ook de rapporten via haar website openbaar gemaakt.

  • Eetcafe grillbar Zaza aan de Kerkstraat 155 in Wormerveer: een deel van de inventaris en de bedrijfsruimte was ernstig vervuild. Vanaf 24 september 2015 was hygiëne en voedselveiligheid weer in orde.
  • Restaurant de Blauwe Pauw, gevestigd in de Held Jozua, in Zaandam. Bij de inspectie kwam het tot een heftige woordenwisseling, de exploitant was “zeer boos” – hij kondigde aan de zaak te gaan sluiten. De bedrijfsruimte was deels vervuild, de hygiëne liet te wensen over, er werden muizenkeutels in het magazijn gevonden. Dit restaurant heeft inmiddels een nieuwe eigenaar (en een nieuwe naam aldus het rapport). Vanaf 12 februari 2015 was hygiëne en voedselveiligheid weer in orde.
  • Zay Ton, Drielse Wetering 71-72, Zaandam. Een ‘matig bedrijf’ aldus de inspectie, bij de 4e inspectie was het ‘net voldoende’. Vanaf 30 april 2015 was hygiëne en voedselveiligheid weer in orde.

De informatie is gebaseerd op dossiers die lopen tot uiterlijk november 2015. Daarna kan de situatie in een restaurant gewijzigd zijn.