Donderdagavond – 29 februari – heeft de politie samen met de DSI (Dienst Speciale Interventies) een man aangehouden in een woning aan het Amberhout in Zaandam.

De hulpdiensten waren in groten getale aanwezig op het Amberhout in Zaandam. De politie en ambulance waren al enkele uren ter plaatse. Omdat de persoon de deur van de woning niet open deed is de DSI opgeroepen. Daarna werd rond 20.15 uur assistentie van de brandweer gevraagd, om uit voorzorg een reddingskussen te brengen. Dit hoefde uiteindelijk niet gebruikt te worden.

Vlak voor de aanhouding in de woning waren er meerdere knallen te horen. Deze knallen, die klonken als zachte schoten, hoorden onze verslaggevers ook. Hierop werden de mensen die buiten stonden verder naar achteren gestuurd door de politieagenten. De knallen zijn waarschijnlijk veroorzaakt door het gebruik van ‘flashbangs’. Dit is een hulpmiddel dat een flits en een hard geluid afgeeft om iemand te desoriënteren.

Vrijwel direct na de knallen is de persoon rond 20.30 uur aangehouden. Hij is door de DSI naar buiten gebracht en achterin een politieauto gezet.

Wat de aanleiding was voor de aanhouding is niet duidelijk. Mogelijk zou het gaan om een verward persoon. Buiten riep hij ‘Ik wil alleen maar liefde geven!’.

Door de commotie rondom de aanhouding stonden er veel buurtbewoners buiten. Enkele bewoners uit de flat hebben 2 tot 3 uur buiten in de kou gestaan. Na de aanhouding mochten ze weer naar binnen. Na afloop spraken wij met getuigen die vertelden dat de voordeur van de woning eruit geramd/gezaagd is.

Ruim twee weken terug, op 11 februari, was in dezelfde flat ook een incident. Er was toen een steekpartij waarbij één persoon gewond raakte. Of deze incidenten met dezelfde woning te maken hebben is niet bekend.

Onder een slideshow met zes foto’s (klik op pijltjes of swipe). 

Bijdrage door Michel Schermer