Dudink Groen verlaat historische Bischoff-pand

Op 1 juli komt het historische pand van Bischoff, op de hoek van de Stationsstraat en de Westzijde leeg als de firma Dudink Groen uit het pand vertrekt.

Het bedrijf verhuist naar de voormalige winkel van Berg & Berg aan de Westzijde schuin tegenover het huidige pand.

Volgens het gemeentearchief heette de winkel aanvankelijk Magazijn De Zon. Het was een manufacturen- en textielzaak opgericht in 1895 door Willem Bischoff. In 1905 werd het monumentale nieuwbouwpand gebouwd. Tijdens haar hoogtepunt had het bedrijf vijftien filialen en “aangesloten zaken” in het land, ook Krommenie had een Bischoff-winkel (later garage Schoone).

Omstreeks 1970 begon de achteruitgang. Bischoff stootte filialen af. In 1971 stopte Bischoff met verkoop van dames- en herenconfectie en specialiseerde in woninginrichting. In 1978 vertrok Bischoff uit het pand aan de Westzijde en ging het naar de Gedempte Gracht. Het pand werd verhuurd aan de Kwantum-hallen. Daarna werd Megapool en een sportwinkel in het pand gevestigd. In 1980 viel het doek voor Bischoff.

In 1945 zag Bischoff er zo uit:

bischoff 1945

1950, links de klok van juwelier Kaasschieter (foto gemeentearchief).

De winkel in 2015 (foto René Kempes).

De resten van het gevelopschrift Bischoff is nog te zien in de steeg in de Stationsstraat, achter het gebouw, in fraaie tegeltjes: Gebr. Bischoff (foto De Orkaan).

bischoff

In 1925, toen het nog De Zon heette, zag het er zo uit (foto gemeentearchief).

Jakko Kabel vond in het familie-archief deze foto van ‘opa Willem Kabel’ uit februari 1945 met op de achtergrond de winkel van Bischoff. Opa Kabel levert hier zakken met hout af bij een klant.

Ton Vermij stuurde ons al eens eerder twee pagina’s uit het boek “50 Jaren Zaanstreek” waarin twee pagina over Bischoff zijn opgenomen. Wij nemen ze hier integraal over. (klikken voor grotere versie)

Deel dit artikel:

21 reacties

 • Jaap

  Toch een prachtig pand. Laten we hopen dat het behouden blijft en niet ook vervangen gaat worden door zo’n zogenaamd nep Zaans groenig Inverdanachtig gebouw.

  • m.kruijt

   zal het geheel aan de brandschiften voldaan moeten worden. als de haan er in zit, is het gebouw plat. niets aan gedaan.

 • Siem

  Er was eens een Oostzaner die gek was van motor rijden, (dit is geen sprookje).
  Hij reed in de Westzijde en moest de Stationstraat in. Maar deze man kenende had hij aardig de vaart er in. Hij kon daarom de bocht niet houden en vloog bij Bischoff naar binnen met zijn motor. Op de een na laatste foto moet je je eigen indenken dat hij midden in de hoek etalage stond. Heb deze man persoonlijk gekend was een geweldige man. Gister was ik toevallig nog in de winkel en moest hier direct aan denken vele malen als ik daar voorbij rij met de fiets denk ik aan die man. Zo ook de oude lift die staat er ook nog in maar doet het niet meer.

 • erik

  de lift vond als klein mannetje van een jaar of 10 ? ( 43 jaar geleden ) een beetje eng … ging je omhoog kwamen de contra gewichten omlaag inposant ! dat soort dingen vergeet je nooit meer !

 • Ruud

  Graag terug restaureren naar de situatie van 1945..

 • Chris

  Vestig er een filiaal in van Hudson Bay een publieks trekker goed voor de westzijde die winkelketen past bij het mooie pand met zijn uitstraling.

 • Leendert Moerland

  1950, rechts de klok van juwelier Kaasschieter (foto gemeentearchief).

  Vlg mij

  1950, links de klok van juwelier Kaasschieter (foto gemeentearchief).

 • Leendert Moerland

  Sinterklaas feest op de marmeren trap bij de koperen open gewerkte lift.
  Wie weet daar nog van

 • m.kruijt

  op de helft van de eerste. rechts de vogel kooi, zeer groot.

 • anne prijs stolk

  Als oudwerknemer van de firma Bischoff schrik ik van dit bericht, Er is al zoveel moois verloren gegaan in Zaandam.Is nu dit prachtge beeld bepalen pand aande beurt, Dit gebouw waar heel veel mensen zulke bijzondere herinneringen aan hebben. Het zou toch heel erg zijn als dit prachtige pand in slopershanden terecht komt. Hopelijk komt het nie zo ver , Laten we zuinig zijn op het moois wat wij nog hebben

 • Truus van Empel

  In 1946 begon als 16-jarige mijn kantoor-loopbaan bij Bischoff. Toen ik toevallig in de winkel was, vroeg een klant mij even te helpen met de lift. Dat lukte maar na de start realiseerde ik me, dat ikniet wist op welk knopje ik moest drukken om te stoppen. Ik voel nog de angst, dat de lift dwars door het dak zou gaan, met klant, kinderwagen en ik zelf. Ben nu 87 maar het voelt als gisteren.

  • Anne

   Leuk Truus, ik kan mij voorstellen dat je een benauwd ogenblik had , Maar waar was de liftboy ? Ik weet dat er zeker 2 verschillende liftboy s waren ,anne

 • Dit pand zou het beste aangemerkt kunnen gaan worden als toekomstig gemeentelijk monument, op basis van het (nog gedeeltelijke aanwezige) interieur en exterieur.
  De werkgroep “Bedreigde panden” van de Stichting Zaans Erfgoed zou het in kunnen steken bij gemeente Zaanstad zodat er bij een toekomstige bouwaanvraag een zorgvuldige afweging plaatsvindt.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *