Op 1 juli komt het historische pand van Bischoff, op de hoek van de Stationsstraat en de Westzijde leeg als de firma Dudink Groen uit het pand vertrekt.

Het bedrijf verhuist naar de voormalige winkel van Berg & Berg aan de Westzijde schuin tegenover het huidige pand.

Volgens het gemeentearchief heette de winkel aanvankelijk Magazijn De Zon. Het was een manufacturen- en textielzaak opgericht in 1895 door Willem Bischoff. In 1905 werd het monumentale nieuwbouwpand gebouwd. Tijdens haar hoogtepunt had het bedrijf vijftien filialen en “aangesloten zaken” in het land, ook Krommenie had een Bischoff-winkel (later garage Schoone).

Omstreeks 1970 begon de achteruitgang. Bischoff stootte filialen af. In 1971 stopte Bischoff met verkoop van dames- en herenconfectie en specialiseerde in woninginrichting. In 1978 vertrok Bischoff uit het pand aan de Westzijde en ging het naar de Gedempte Gracht. Het pand werd verhuurd aan de Kwantum-hallen. Daarna werd Megapool en een sportwinkel in het pand gevestigd. In 1980 viel het doek voor Bischoff.

In 1945 zag Bischoff er zo uit:

bischoff 1945

1950, links de klok van juwelier Kaasschieter (foto gemeentearchief).

De winkel in 2015 (foto René Kempes).

De resten van het gevelopschrift Bischoff is nog te zien in de steeg in de Stationsstraat, achter het gebouw, in fraaie tegeltjes: Gebr. Bischoff (foto De Orkaan).

bischoff

In 1925, toen het nog De Zon heette, zag het er zo uit (foto gemeentearchief).

Jakko Kabel vond in het familie-archief deze foto van ‘opa Willem Kabel’ uit februari 1945 met op de achtergrond de winkel van Bischoff. Opa Kabel levert hier zakken met hout af bij een klant.

Ton Vermij stuurde ons al eens eerder twee pagina’s uit het boek “50 Jaren Zaanstreek” waarin twee pagina over Bischoff zijn opgenomen. Wij nemen ze hier integraal over. (klikken voor grotere versie)