Een week geleden vierden we ons tiende verjaardag groots en meeslepend in De Bull(ekerk). Daar waren onder meer kritische Orkaan-lezers met een kop erop die niet schroomden de sfeer te drukken met opbouwende kritiek. 

Een greep: ‘Door die gesuikerde subsidie zijn jullie tanden weggerot!’, of ‘Vroeger hadden jullie nog humor’, en ‘Waarom is die ‘duurste huizen-rubriek’ ooit gestopt?’ 

Dat van de tanden kwijt en verlies van humor snapten we best, maar wij begrepen niet direct wat er bedoeld werd met die huizenrubriek. Kritiek Feedback nemen wij, zelfs zonder humor en tanden, altijd serieus en we gingen op zoek in het eigenste archief. Daar vonden we inderdaad doorwrochte stukken uit 2016 en 2017 die wij baseerden op huizensite Funda. Echte Funda-journalistiek!

Het terugbrengen van tanden en humor schuiven we nog even vooruit, maar die huizenrubriek is (heel even) terug! 

De duurste huizen per plaats: 

Oostzaan

Zuideinde 36 € 2.790.011

Wonen in een weeshuis klinkt niet direct als iets dat je zou moeten willen. Maar in dit geval pakt het goed uit: dit gebouw in Oostzaan is zit bomvol geschiedenis. Als muren konden praten… als jij € 2.790.011 meeneemt, dan kan je een stuk meeschrijven aan het verhaal van dit monument. 

Meest dramatische funda-foto van dit pand? Deze: 

Wij zien hier ouders vlug de benen nemen nadat ze hun kindje achterlieten op de stoep… 

Assendelft

Dorpsstraat 239 € 2.395.000

Zo! Dat is een hoop geld! En als we de foto’s bekijken dan worden we niet direct warm. Gelukkig stelt de verkoopmakelaar ons gerust:

“De opties zijn werkelijk verder dan realisme kan gaan.” 

Het realisme op de foto’s toont ons een groot perceel met meerdere gebouwen, waaronder een oude garage. 

De meest verrassende foto? Deze: 

De fotograaf (makelaar/eigenaar/insluiper?) is vergeten dat er een spiegel tegenover hem staat. Of figureert hij expres in het aanbod?

Westzaan

Het Prinsenhofstraat 4, € 1.675.000

Wonen aan een echte kikkersloot is nu bereikbaar! Tenminste: als je beschikt over een sok met daarin best veel moneyzz. Er zijn 7(!) slaapkamers! Daarin kan je een hoop kroost kwijt! De meest aansprekende foto? Deze: 

Omdat we weten dat het uitzicht door die kijker geweldig moet zijn! Op Het Prinsenhof, de slootjes, de graslanden, grutto’s en ver daar voorbij! 

Krommenie

Militaireweg 114, € 1.400.000

‘Hoe hoger de nummers, hoe mooier de plek.’ Schrijft de makelaar over de Militaireweg. En ja, nummer 114 vinden wij dan ook best een plaatje! Niet al te oud, dus de boel kan waarschijnlijk nog best lang mee.

Foto waar we het langst naar keken? Deze: 

Een heerlijke tuin, maar de koper moet wel beschikken over groene vingers want de bosschages achter in de tuin zien eruit alsof ze de boel overnemen als ze niet kort gehouden worden. 

Zaandam

Hermitage 138, € 1.300.000

Voor een miljoen euri en daarbij drie ton, mag je wonen op het dak van Zaandam. Op de 17e van De Hermitage heb je uitzicht en uitzicht en uitzicht en uitzicht… 

Meest interessante foto? Nou deze op de buren: 

De overburen wonen ook in een aardige toren. Maar toch hebben ze inkijk. als wij Hermitage 138 kunnen kopen, zullen we met een telescoop inspecteren of de buur-bedden wel goed zijn opgemaakt (zonder verrekijker constateren we al dat dat in een van de huizen niet het geval is). 

Wormer

Engewormer 31, € 1.300.000

Net zo duur als de Hermitage maar dan niet in het centrum van Zaandam maar in het buitengebied XL. Hier kan je jou kluizenaarschap tot in de puntjes verfijnen. Heerlijk! En dat kan gerust met z’n tweetjes: ruimte genoeg. De eerste buren wonen ver genoeg om er zeker van te zijn dat je geen rijdende rechter-taferelen over je afroept.

De fijnste foto? Deze: 

Wat een zee van ruimte, groen en rust! 

Jisp

Walvischstraat 1 a, € 1.225.000

Wonen in waterrijk Jisp, niet aan een sloot maar met een mega eigen vijver in de voortuin. En… dit is niet alleen het duurste huis dat je in dit dorp kan kopen, het is ook het enige huis dat we in Jisp voor je vonden. 

 Meest malle foto? Deze: 

De vrolijke vuilnisemmers op wieltjes lijken een spelletje (zakdoekje leggen? Tikkertje? Jan Huygen in de ton?) met elkaar te spelen. € 1.225.000 hebben we niet, maar misschien mogen we de emmers adopteren?

Wormerveer

Marktstraat 91, € 1.295.000

Jaaaaaaaaa… een magisch droomhuis! En daar doet de begraafplaats die grenst aan de tuin niets aan af! Het Doktershuis van Wormerveer zien wij als een van de mooiste woningen uit de streek. Een machtig monument met een hoop kamers. Schijnbaar onbetaalbaar, maar voor wie € 1.295.000,- meebrengt bereikbaar! 

Droomfoto? Deze: 

Ook als je niet beschikt over enig muzikaal talent, kan geen noot vals klinken in deze kamer.

Zaandijk 

Lagedijk 146, € 975.000

Net geen miljoen, maar wel wonen in een monument in het mooie oude deel van Zaandijk. Je mag de boel niet opsplitsen, maar je kan er lekker wonen met een groot gezin dat de Zaan op waarde weet te schatten. Er zijn twaalf kamers, waarvan er door de makelaar zes worden geoormerkt als slaapkamer. Wat de functie van de andere zes is? Geen idee, maar daar kom je vast uit. 

Mooiste foto? Deze: 

Omdat je zicht hebt op de Schans en doordat je een stukje van die prachtige Zaandijker vlag ziet wapperen. 

Koog aan de Zaan

Museumlaan 18 B-C, € 685.000

Een koopje! Wonen in het oude molenmuseum zonder dat je toeristen hoeft rond te leiden (dat mag wel). Het museum werd in 2020 aangeboden voor 1,2 miljoen euro en vervolgens werden er 5 woningen in gerealiseerd. 

Geinigste foto? Deze: 

Het lijkt erop dat de verkoper een verkoopstylist in het huis heeft losgelaten. Maar de wanden en de vloer dienen nog afgewerkt te worden (Of is dit hip? Of is dit AI?).

Door: Merel Kan, informatie en foto’s van Funda