Busmaatschappij EBS krijgt van de Vervoerregio Amsterdam € 2,2 miljoen boete. Die bestaat uit € 1,7 miljoen voor de tekortkomingen bij het begin van de concessie in december. De beloofde Zero-Emissiebussen en de stallingen met bijbehorende laadinfrastructuur waren er niet en ook de reizigersinformatie deugde niet. De tweede boete van € 500.000 is voor de rituitval tijdens de eerste maand van de concessie.

EBS krijgt overigens ook geen vergoeding voor niet gereden ritten. Omdat de € 500.000 voor rituitval in de eerste maand geldt en de uitval nog steeds voortduurt, is het niet onwaarschijnlijk dat later nog meer boetes volgen.

De Vervoerregio wil het boetebedrag inzetten om de reizigers in Zaanstreek-Waterland tegemoet te komen voor de overlast die zij hebben ervaren. De Vervoerregio gaat onderzoeken hoe en wanneer ze het geld precies in gaan zetten. Als EBS het besluit aanvecht is de boete nog niet onherroepelijk. Dan kan het nog even duren voordat de boetegelden ingezet kunnen worden.

Gerard Slegers, lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio en wethouder van Zaanstad zegt in het persbericht van de Vervoerregio:

“Het opleggen van deze boete was een zwaarwegend besluit dat zeer zorgvuldig is genomen. Het opleggen van een boete is zeker niet iets waar we trots op zijn, want deze situatie kent alleen maar verliezers. We hopen dit nu af te sluiten en positief naar te toekomst te kijken. Naast een tegemoetkoming voor de reizigers blijft het dagelijks bestuur van de Vervoerregio erop sturen dat EBS nu zo snel mogelijk alle gemaakte beloften uit de concessie waarmaakt. Wat mij betreft heeft een goedlopende dienstregeling daarbij de grootste prioriteit.”

Door Piet Bakker. Bron: persbericht van de Vervoerregio. Zie ook ons EBS-dossier. Foto boven: De Orkaan, foto onder: Jacqueline de Nijs.