De Zaandijkerkerk kent een rijke geschiedenis, maar die rijkdom is ver te zoeken. Het gemeentelijk monument stond op de nominatie om te worden gesloopt. Rondom de kerk staan diverse gebouwen leeg wat vandalisme aantrekt en een sfeer van verpaupering oproept.

En, zo stelt de gemeente: “dit middenin een karakteristiek deel van de Zaanstreek, recht tegenover de Zaanse Schans, tussen de Lagedijk en de Domineestuin. Een deel van de stad waar Provincie en gemeente graag bezoekers naartoe willen trekken, om het toerisme in de streek beter te spreiden en bezoekers langer in de stad te houden.”

Stadsherstel kwam met plannen, in januari 2015 wordt gestart met het herstel van de toren. Daarnaast komen er 11 sociale woonunits voor starters in de kerk. De wooneenheden worden op een bijzondere manier (houtskeletbouw) in het historische gebouw geplaatst, waardoor de kerk intact blijf.

Nunc Architecten maakte een ontwerp om de kerk in ere te herstellen èn een nieuwe (woon)functie te geven.

Wethouder monumenten Addy Verschuren vindt het een mooi initiatief. En dat wordt nu beloond met €62.000,- voor het wind- en waterdicht maken van de kerk. Daardoor kan de restauratie nog vόόr de zomer beginnen. De totale kosten bedragen 2,2 miljoen.

Zaandijkerkerk-nunc-architecten-3

Er zijn ook plannen om een bierbrouwerij te realiseren in twee oude bedrijfspanden naast de kerk zijn ver gevorderd. Daarbij zou Paul Riteco, eigenaar van Brouwerij De Zaan, en mede-eigenaar van Brouwerij Breugem en De Swarte Walvis betrokken zijn (zie onder voor artist impressions van de brouwerij). Ritico’s bedrijf Lacadion wil ook woningen bouwen.

Screen Shot 2015-03-09 at 21.59.44

Screen Shot 2015-03-09 at 21.59.55

Het oude en zeer vervallen kantoor van Pielkenrood wordt gesloopt. Ter plekke kan mogelijk ruimte ontstaan voor het realiseren van drie woningen, en voor een opslag van de naastgelegen bierbrouwerij.

Bij de kerk moet ook een nieuwe halteplaats voor toeristen en bezoekers van de Zaanse Schans komen. Jaarlijks maken nu 24.000 betalende passagiers (kinderen mogen gratis mee) gebruik van het veer. Het gebied rond de Zaandijkerkerk kan een mooie halteplaats worden voor bezoekers die – voor of na hun bezoek aan de molens – meer van de streek willen meemaken.

Hieronder de kaart van de nieuwe situatie.

Screen Shot 2015-03-09 at 22.04.36

De gemeente gaat de eigendomsstructuren in het gebied in beeld brengen, met ondernemingen in en rond het gebied over de milieucontouren (geluid- en geurbelasting) praten, een plan maken voor (tijdelijke) parkeervoorzieningen, het helpen met het ontwerpen van een looproute voor de bezoekers van de Zaanse Schans en gaat op zoek naar de benodigde middelen voor het aanpakken van de openbare ruimte ter plekke.