Vanaf begin januari onderzocht De Orkaan diverse keren het aantal EBS-bussen dat ’s middags wel en niet reed bij drie haltes in Zaandam: station Zaandam, De Vlinder en de Gedempte Gracht. Op verschillende dagen viel tussen de 13 en 27 procent van de ritten uit.

Op vrijdag 26 januari viel 13 procent uit. Deze uitval gaat dus op voor het nieuwe afgeschaalde vakantie-plus-rooster, waaruit al veel ritten zijn geschrapt. In feite komen die ritten nog bovenop de uitval, maar ze zijn niet meer zichtbaar in de MeerPlus-app, waarop ons onderzoek is gebaseerd.

Het lukt EBS dus nog niet zonder uitval te rijden. We peilden drie grote stations in de Zaanstreek. Op station Zaandam viel tussen 11.00 en 17.00 achttien procent van de ritten uit, dat ging om 24 ritten in 6 uur. Op De Vlinder was een uitval van achttien bussen, wat neerkomt op 9 procent van de ritten. Het busstation op de Gedempte Gracht had de meeste uitval met 15 procent; 21 van de 121 ritten vielen uit. 

EBS blijft tot eind augustus dit afgeslankte rooster rijden maar heeft toegezegd tussentijds meer te gaan rijden. Elektrische bussen zijn nog niet gespot. 

De ‘vakantiepakket plus’ bestaat uit een afgeslankt rooster met extra diensten op spits- en scholierenlijnen en op zaterdag een zondagdienstregeling. EBS heeft aangegeven dat de huidige dienstregeling “het maximale is dat EBS nu betrouwbaar kan doen” aldus de Vervoerregio. Maar EBS gaf ook al aan dat in de eerstkomende weken “met name in Zaanstad toch lijnen kunnen uitvallen”. Dat gebeurt volgens een ‘geplande uitval lijst’. “Deze lijst bevat ritten die met de minste impact voor de reiziger en met beperkte logistieke uitdagingen niet rijden” aldus de Vervoerregio. Dat is dus die 13 procent uitval.

Onder de percentages uitgevallen ritten (volgens de MeerPlus-app) op de vijf dagen dat De Orkaan de ritten monitorde.

De laatste twee telling zijn gebaseerd op de afgeschaalde dienstregeling waar al een deel van de ritten is uitgehaald

Door Sascha Timmerman (tekst en data) en Piet Bakker. Foto: Merel Kan (De Orkaan) van bus op Thorbeckeweg.