Een podium voor deze jongen

Goedemiddag, mag deze jongen een “podium” hebben? 🙂 Hij zit nu op de Gedempte Gracht met deze leuke zandsculpturen. Ik ken hem niet, maar is wel vrolijk plaatje. Met vriendelijke groet, Joan Kelderman 

Natuurlijk mag dat! Terwijl anderen ervoor kiezen op het strand kastelen te bouwen (of gewoon in de branding te liggen), maakt hij prachtig werk. Petje af (zonnebrand op).

Deel dit artikel:

19 reacties

 • hans van rheenen

  “Leuk gedaan” zegt de één, “kunstig” zegt de ander en soms wordt het verlangde muntje in de koffer gegooid. “Where you from”?” wordt er minder gevraagd, zal ook wel een vluchteling zijn.

  Eindelijk wat meer afwisseling in het winkelcentrum zou óók een goeie zijn, máár … tòch, straks komen de handhavers en jagen hem weg, regeltjes en de gracht moet er gelikt uitzien!.

  Hoe reageert u na het zien van de volgende foto? Dit moet uiteindelijk geen gewoonte gaan worden? Geen ordinair circus op het visitekaartje van onze eigen Gedempte Gracht … in Zaandam!

  https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220329_95344752

 • M. Bloem

  Het is inderdaad leuk om te zien. De Zandhonden zijn echter toch een vreemd fenomeen dat zich al jaren over Europa verspreid. Zoals in andere steden in Nederland
  https://www.destentor.nl/binnenland/elke-dag-opnieuw-maakt-dakloze-cristi-19-labradors-van-zand-voor-zijn-zieke-moeder~a5a79d6f/?fbclid=IwAR1tDn5PJ814yJ7CDxwLvqFh0wUHFf-4xjbVFI2hMYFWbdDRPOCiu6fJqpw

  In Frankrijk
  https://www.destentor.nl/binnenland/elke-dag-opnieuw-maakt-dakloze-cristi-19-labradors-van-zand-voor-zijn-zieke-moeder~a5a79d6f/?fbclid=IwAR1tDn5PJ814yJ7CDxwLvqFh0wUHFf-4xjbVFI2hMYFWbdDRPOCiu6fJqpw

  Of in Londen.
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-3373121/So-MailOnline-uncovers-truth-sleeping-dogs-street-art-fad-s-not-mould-sight.html?fbclid=IwAR1uTt0SE6W-KcVWBoqKlTkXc6-1ITh0nMNtCP9I8VrZ2zVYDFDOSlGyHbQ

  In het laatste artikel wordt de vraag gesteld of deze honden niet gemaakt zijn met een gietvorm en al min of meer voltooid in de ochtend worden neergelegd om gedurende de dag alleen een beetje te worden bijgeborsteld met een kwastje. De Zaanse Rodin maakt in ieder geval nog wel de puppies er eigenhandig bij volgens mij. Al met al zeker leuk om te zien, maar typisch als je beseft dat er dagelijks over heel Europa identieke honden in winkelstraten worden gemaakt. Hebben ze in Roemenië toevallig een avondcursus Hondenzandsculptuur?

 • Peter Schaap

  Doet ie ook Monet’s?

 • Simon Mes

  Heel leuk.

 • Mark de slechte

  Direct wegsturen zo iemand. Dit is een verkapte manier van bedelen in de winkelstraat.

 • Fred Blijestein

  Dat is weer eens wat anders als bedelen of jengelend een accordeon misbruiken.
  Een bekend verschijnsel idd een mal bedekken met zand zodat het net echt lijkt. In alle grote steden zie je dezelfde honden.

 • Henk Visser

  Prachtig. Pure kunst dat gewaardeerd en beloond mag worden.
  Of dit nu met een mal (gietvorm) of uit de losse hand is gemaakt.
  Het maken van een mal kost enorm veel tijd. Daarbij moet de maker ook nog in negatief perspectief werken.
  Oftewel, links is rechts. Boven is onder.
  Beloon deze man. Kunst is de basis van elke beschaving.

 • hans van rheenen

  Kunstenaars …

  op de Gedempte Gracht zouden welkom zijn, wanneer het ook unieke kunstenaars zouden zijn en geen na-apers door met mallen te werken. Dat laatste is met genoeg beelden bewezen, je koopt een mal en wat zand en gebruikt een teder onderwerp dat door anderen eerder is geproduceerd.

  Een tekenaar, die met potlood of krijt een portret van je maakt of met een schaar jouw contouren knipt is geen na-aper en bij voorbeeld Parijs is er ook een stuk gezelliger door geworden.

  Muziek is vaak eerder lawaai en wanneer dan de lawaaimaker net voor de winkel staat te “verdienen” kan ik me een verbod voorstellen. Een rijdend draai-orgel is dan weer iets anders.

  Dus … aan de gemeente of ze in haar wijsheid mogelijkheden ziet om de stad interessanter te maken en niet op voorhand alles meteen verbieden … ik zou extra reuring leuk vinden.

 • Dries Bugger

  Dit is geen kunst. Dit is gewoon een nieuwe slimme vorm van bedelen. Alsof die zg levende beelden op de Dam in Amsterdam ook kunst zijn..

 • frenk van heeswijk

  Straatartiesten.., kermis.., circus.., het kleurt het leven, geniet er van zolang het kan,..

 • Nico vd berg

  Deze man heeft geen mal gebruikt. We hebben gezien hoe hij het namelijk gemaakt heeft. Gewoon stukje kunstwerk.
  Jammer dat altijd alles de grond in geboord wordt.
  Bedelen?… je bent vrij om wat te geven voor het stukje kunst. Je bent niets verplicht.

  • Fred Blijestein

   Heel merkwaardig dat dan overal dezelfde zandhond te zien is, en overal twijfels zijn en over bedrog gesproken wordt. Maar alleen in Zaandam is er geen bedrog? Welterusten

 • Rob Kaaijk

  Ik zou willen zeggen; kijk eerst eens naar die smeriger sloot die men gracht noemt. Wat drijft daar een viezigheid in. Niet normaal. In het begin werd het nog een beetje bijgehouden. Maar nu…
  Ook moet je af en toe voor ongelukken vrezen voor iedereen die over de gracht fietsen. Het wordt steeds erger. En die jongen die zo’n prachtige sculptuur neerlegt? Laat die toch lekker zijn gang gaan. Geweldig wat hij creëert.

 • Ja geef hem een vaste plek geweldigzo kunstig help hem.
  Hij bedelt niet en vraagt niet om geld.Hlj laat alleen maar zijn kunst
  Al zijn Werkstuk zien. MET RECHT GEEF EEN PODIUM.

 • Agatha Hooijschuur

  Ja mooi gedaan laat hem dat doen wat hij kan niet meteen negatief reageren ..geniet ervan

 • Carolien Hoogenhout

  Een beetje ‘kleur’ in het centrum. Wat muziek, of wat kunstigs. Je mag blijven staan of langs lopen, wat geven of niet. Prima toch!

 • hans van rheenen

  De APV, de Algemene Plaatselijke Verordening voor Zaanstad, vastgelegd door de Gemeente luidt en hieraan dienen de handhavers zich te houden:

  Artikel 2:9 Straatartiest e.d..

  1. Het is verboden ten behoeve van publiek als straatartiest, straatfotograaf, tekenaar, filmoperateur of gids op te treden.

  2. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet:
  a.

  op maandagen tot en met zaterdagen tussen 09.00 uur en 18.00 uur, op koopavonden tot 21.00 uur en op zondagen tussen 12:00 uur en 18:00 uur;
  b.

  wanneer de straatartiest, straatmuzikant, straatfotograaf, tekenaar, filmoperateur of gids zich telkens minimaal 100 meter verplaatst, zich niet langer dan 30 minuten op een en dezelfde plaats ophoudt en zich niet vaker dan tweemaal per dag op een en dezelfde plaats ophoudt en;
  c.

  indien geen overlast wordt veroorzaakt voor winkelend publiek en overige voetgangers en gebruikers van de openbare ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *