Terwijl de geur van een speciaal versgebakken brood zich ’s ochtends vroeg in april al verspreidt over straat, staan er in Het Zaanse Bakkertje al mensen die op zoek zijn naar de geur die zij ruiken. Het is namelijk Pasen en dat betekent dat de Duivekater weer op tafel mag, of op zijn Zaans gezegd: ‘Deuvekater’.
En juist deze Zaanse klassieker wordt bij Het Zaanse Bakkertje door bakker Bunyamin met liefde en vakmanschap gebakken, volgens het oude recept, die al vierhonderd jaar meegaat. ‘Wij gebruiken het recept van vierhonderd jaar geleden en wij bakken het nu inmiddels al dertig jaar lang volgens dat recept’, vertelt eigenaresse Yvonne van Het Zaanse Bakkertje. En het blijft niet bij de Zaanstreek, inmiddels weten ook klanten buiten de grenzen de weg naar dit brood te vinden: ‘We hebben laatst zelfs een bestelling naar Amerika verzonden’, vertelt Yvonne trots.
De Duivekater is een zoet, wit vloerbrood dat traditioneel rond Pasen en Kerst op tafel komt. Oorspronkelijk was het een symbolisch offerbrood. In vroegere tijden werd er bij religieuze vieringen een stuk vlees geofferd, maar toen dat niet meer mocht, werd het vervangen door de Duivekater. Een langwerpig brood met sierlijke insnijdingen bovenop, gebakken op een plaat in plaats van in een bakvorm. Met een zachte binnenkant en zoete smaak is de Duivekater niet zomaar een brood. Het is een stukje Zaanse cultuur wat nog altijd leeft en dankzij Het Zaanse Bakkertje, blijft dat nog zo.
Het programma BinnensteBuiten van de kro/ncrv vond de geschiedenis van de Duivekater zo interessant, dat hun kok Jetske van den Elsen is gaan kijken hoe bakker Bunyamin de Duivekater bakt.
Door Mylou Kleij. Foto: Dorine Kat.
ik dacht, nu komt er een leuk (zoet) verhaal over de duivekater. Historie, wist u dit of dat?
Dit is meer een reclamepraatje voor een bakkerij.
Nou dit is zeker niets meer en niets minder dan een informercial!.
Kaskes in Wormer en de Lange in Westerkoog bakken de duivekaters ook heerlijk bruin en houden deze traditie ook in stand.
En bakkerij Kaskes in Wormer, die bakt ze ook. Geen Pasen zonder duivekater. Hoort er gewoonbij. Ik neem ze ook wel eens mee als ik naar mensen buiten de Zaanstreek ga, want die kennen het niet.
Duivekaters worden _ook_ buiten de Zaanstreek verkocht, ik heb er meerdere malen één bij de Spar in Otterlo gekocht.
en als je het dan toch spannend wil maken, doe dan dat 400 jaar oude recept voor de thuisbakkers.
https://meesterlijkvanrobert.nl/recepten/duivekater/ Ik heb 1 van de vele recepten van internet gehaald voor je.