‘Heden en Verleden’ noemde fotograaf Fred Wolf deze aflevering van zijn wekelijkse fotoserie over de voortgang van het werk bij de Wilhelminasluis.

Het heden zijn de grijpers, de boormachines en het cement storten. Maar we sloegen deze keer vooral aan bij het ‘verleden’: het tunneltje onder de Beatrixbrug kwam tevoorschijn.

Fred Wolf legt de voortgang voor De Orkaan vast, vandaag het werk van afgelopen week: er werd een mooie betonnen vloer gelegd, met een dubbele boor werd extra snel gewerkt, de vloer van de kolk werd verwijderd en… het tunneltje bij de Beatrixbrug werd zichtbaar.

Klik op de foto’s voor grotere versies en bekijk hier alle eerdere reportages van Fred.

Het voetgangerstunneltje bij de bouw van de brug in de jaren zestig aangelegd, je kon van de Oostkade onder de brug door naar de winkels aan de Pepersstraat, en naar Cocky’s Club en het Wiener Café, twee zaken waar voetballer Johan Neeskens mede-eigenaar van was. Cocky’s Club was legendarisch, met een heuse disco-dansvloer. Neeskens was een betere voetballer dan zakenman, zijn Zaanse avonturen eindigen in een strop, Neeskens verkaste met behulp van Cor Coster naar Barcelona en kwam zo financieel weer boven Jan.

De club heette officieel dus Cocky’s Bar (zie helemaal onder een advertentie bij het Ajax clubblad, januari 1974) en bevatte ook een lunchroom (Wiener Café) en een snackbar die direct aan het tunneltje lag.

Tunneltje weer te voorschijn

Dubbel boren op de kade.

Twee gaat sneller

Een nieuwe betonnen vloer.

Nieuwe betonnen vloer wilhelminasluis

De oude bodembescherming wordt verwijderd.

Bodembescherming verwijderen

cocky's bar___________________

Gerard Koekkoek mailde foto’s van de schuilkelder onder de brug:

schuilkelder Wilhelminasluis Koekkoek
Gerard Koekkoek
schuilkelder Wilhelminasluis Koekkoek 2
Gerard Koekkoek

schuilkelder Wilhelminasluis Koekkoek 3
Gerard Koekkoek

schuilkelder Wilhelminasluis Koekkoek 4
Gerard Koekkoek