Op de Prinsenstraat in Zaandam zijn vannacht – 27 september -, twee auto’s in vlammen opgegaan. Rond tien voor vier ontving de brandweer de melding. De politie heeft het inmiddels over ‘een reeks’.

Die aanduiding duidt op activiteiten van een pyromaan in het centrum van Zaandam, alhoewel de politie die kwalificatie niet letterlijk gebruikt. Maar de korte periode en het beperkte gebied duiden daar wel op.

Het was dan ook de zoveelste (minstens de negende) brand in 2022 binnen twee maanden in hetzelfde gebied: in Zaandam centrum (zie kaart onderaan het artikel). Bij de branden gingen 12 auto’s in vlammen op of werden zwaar beschadigd.

Een deel van de auto’s had een buitenlands kenteken. Bij de auto’s van vannacht ging het om één Nederlands kenteken en één kenteken van buitenlandse origine.

Er is een afzetlint om de auto’s gespannen. Vandaag wordt er onderzoek gedaan. De brandweer was er snel bij, maar kon niet voorkomen dat de twee voertuigen grotendeels werden verwoest.

Op ons kaartje onder de foto staan alle branden sinds eind juli 2022. (In heel 2021 waren er 22 autobranden in heel Zaanstad.)