De prijzen voor gas en stroom zijn vanaf 1 juli weer omhoog gegaan. Woningeigenaren met een variabel energiecontract zijn hierdoor, afhankelijk van het energieverbruik, veel duurder uit. Hierdoor wordt het steeds aantrekkelijker om energiebesparende maatregelen te treffen.

Door Twenty Four Webvertising

Gezin betaalt gemiddeld €173 euro meer aan energie

Het afgelopen jaar hebben we geprofiteerd van lage energieprijzen. Inmiddels stijgen de energieprijzen weer naar het niveau van voor de coronacrisis. Energieleveranciers mogen twee keer per jaar hun energiecontract aanpassen: op 1 januari én op 1 juli. Huishoudens met een vast energiecontract merken hier weinig van. Nederlanders met een variabel energiecontract zijn daarentegen opeens een stuk duurder uit. Zij gaan gemiddeld 9 procent meer aan energie betalen. Dat blijkt uit een berekening van RTL Nieuws. Een gemiddeld gezin van vier personen in een rijtjeshuis betaalt hierdoor gemiddeld € 2200 euro aan stroom en gas per jaar. Dat is € 173 euro meer dan dat zij hiervoor betaalden. Bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens heeft een variabel energiecontract. Hier zitten zij echter niet aan vast. Door energie vergelijken kunnen zij kijken bij welke aanbieder zij het goedkoopste uit zijn en gelijk overstappen.

Investeren in energiebesparende maatregelen steeds aantrekkelijker

Aangezien de energieprijzen omhoog gaan, wordt het steeds aantrekkelijker om te investeren in energiebesparende maatregelen. Door hun woning te verduurzamen besparen de mensen behoorlijk op energie en wordt dus ook de energierekening een stuk lager. Daarnaast is dit beter voor het milieu. Er zijn verschillende mogelijkheden om een woning te verduurzamen. Allereerst is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd wordt. Op deze manier hoeft er minder gestookt te worden. Daarnaast is woningisolatie een belangrijke voorwaarde voor energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp. Eigenaren van een hoekwoning kunnen per jaar ongeveer €1.900 besparen op de energierekening wanneer zij van geen isolatie naar goede isolatie gaan. Ook met zonnepanelen kan flink bespaard worden en dat wordt ook aangemoedigd. De panelen worden steeds goedkoper, waardoor huishoudens de investering binnen zeven tot tien jaar hebben terugverdiend. Daarna kunnen zij heel wat jaren profiteren van (vrijwel) gratis stroom. Bovendien wordt de woning meer waard als er zonnepanelen op het dak liggen.

Subsidies en regelingen energiebesparende maatregelen

Om woningeigenaren te stimuleren om te investeren in energiebesparende maatregelen zijn er een aantal aantrekkelijke regelingen en subsidies waar zij gebruik van kunnen maken. Zo is het mogelijk om de 21 procent btw die men moet betalen over de aanleg én aanschaf van zonnepanelen terug te krijgen van de Belastingdienst. Bovendien kunnen huishoudens nog tot 2023 gebruik maken van de aantrekkelijke salderingsregeling. Dat houdt in dat zij de stroom die ze met hun zonnepanelen opwekken en terugleveren aan het net, mogen aftrekken van het energieverbruik. Ook kunnen woningeigenaren een beroep doen op de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Vanuit deze subsidie kunnen woningeigenaren een tegemoetkoming krijgen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet.

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – Twenty Four Webvertising B.V. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijdrage.