Fietsstrook Westzijde werd permanente parkeerplek

Busjes, auto’s, verhuiswagens, keukenboeren, vrachtwagens… de stoep en het fietspad van de Westzijde (bij de hoek met Vincent van Goghweg) is een permanente parkeerplek geworden. En dat duurt al zo’n anderhalf jaar ter hoogte van de nieuwbouw van De Industrieel.

Voetgangers moeten aan de overkant lopen. Fietsers worden gedwongen zich tussen de auto’s door te wringen, “met gevaar voor eigen leven” aldus een van onze Orkaan-lezers.

Dat stukje Westzijde is al vrij druk, er is veel doorgaand – en bestemmingsverkeer, bijvoorbeeld naar Verkade en naar winkels in de Westzijde.

Jennifer Deen meldde de gevaarlijk situatie niet minder dan vijf keer bij Zaanstad en kreeg uiteindelijk de afdeling Handhaving zelf aan de lijn. Die vertelden dat de bewoners aan het laden en lossen waren en de pakketbezorgers toch ook ergens moesten staan, bovendien zouden ze allemaal een ‘ontheffing’ hebben: “Zo wordt het probleem van de bewoners doorgeschoven naar de fietser.”

Volgens Jennifer is het een geluk dat er nog geen ernstig ongeluk is geweest, “want er zijn levensgevaarlijke situaties genoeg.”

De Orkaan mailde met de Fietsersbond: kloppen die klachten? Sonja Puhl-Diehle reageerde per kerende mail: “Ik heb daar voortdurend melding van gemaakt. We worden daar een beetje moedeloos van. Vaak fietsen ook kinderen met ouders tussen de auto ’s door.” Ze stuurde deze foto’s (slideshow):

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Anita van der Zee

  En dan vinden ze het nog gek dat er zoveel ongelukken met fietsers gebeuren. Het is overal hetzelfde liedje. Wij maken zo vaak mee dat we allerlei obstakels tegenkomen op de fietspaden.

 • José Goddard

  Ik ga ervan uit dat dat tijdelijk is. Er komt een moment dat de verhuisdozen zijn uitgepakt. Ik hoop wel dat dan vooral de ontbrekende tegels weer in de fietsstrook gelegd worden, want dat viel me meer op dan al die geparkeerde auto’s…

 • Caroline Boone

  Goed dat hier eindelijk een keer aandacht aan wordt besteed door jullie.
  Ik heb het als inwoner opgegeven. De marketingafdeling van gemeente Zaanstad is klaarblijkelijk te machtig geworden… Mooie woorden en beloftes maar er wordt NIETS mee gedaan!

 • Rob Wolvers

  Vziw kunnen er inderdaad RVV ontheffingen verleend worden aan aannemers en pakketbezorgers om op fietsstroken en trottoirs te parkeren. Maar in de ontheffingen die ik gezien heb staat dan wel nadrukkelijk dat er geen gevaar of hinder voor fietsers of voetgangers mag zijn. Tenzij Zaanstad die bepaling heeft nagelaten kan Handhaving dus nog steeds optreden.

 • Thijs van Oostveen

  Misschien kan handhaving dan ook eens het fietspad langs de gebouwen van de Prinsenstichting aan de Westerkoogweg meenemen in de ronde. Daar staan tegenwoordig heel veel voertuigen die bezig zijn met de verbouwing van de panden, maar daardoor moeten alle kinderen die naar de scholen er tegenover moeten, allerlei toeren uithalen om veilig op school te komen.

 • Frank Peter

  Straks is het af en wonen alle kopers /huurders er en dan is alles weer zoals het was… Er is niemand platgereden en hoewel ’t soms idd erg chaotisch was is alles prima verlopen. En ja, ook ikzelf heb daar dagelijks gereden en vaak stilgestaan.. Hopelijk wordt het wegdek wel even gerepareerd als alles klaar is!

 • Marco Bosman

  En Gerard Slegers, onze “fantastische” wethouder van Verkeer, wast zijn handen in onschuld. Wat een onkundige bestuurder is dat toch.

 • John Vis

  ja erg he iemand de kans geven om te verhuizen en zijn woning te laten verbouwen. Tot jezelf er een keer voor staat. Kijken wat je dan doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *