In de afgelopen jaren is het aantal huishoudens met een private leasecontract fors gestegen. Waar er in 2016 nog zo’n 64.000 private leaseauto’s op de weg reden volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), liep dat aantal in 2022 al op naar ver boven de 200.000. Interessant bij het nader bekijken van deze leasecontracten is de gemiddelde looptijd hiervan. Autonomer, een online vergelijker van aanbieders van leasecontracten en auto abonnement, publiceerde recent haar trendrapport. Uit dit rapport blijkt dat de gemiddelde looptijd van een contract terugloopt van 55 maanden in het tweede kwartaal van 2021 naar 47 maanden in het tweede kwartaal van 2023. Een daling van zo’n 15%. Er zijn meer factoren waaruit blijkt dat consumenten flexibiliteit belangrijk vinden bij het afsluiten van leasecontracten. In dit artikel lees je er meer over. 

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – Twenty Four Webvertising


Consument zoekt steeds vaker naar maandelijks opzegbaar contract 
Naast het feit dat de gemiddelde looptijd van een auto abonnement terugloopt, wordt vaker gezocht naar maandelijks opzegbare contracten. Kijkend naar de year-over-year percentages van een zoekwoord als “private lease maandelijks opzegbaar”, valt een stijging op te merken van 23%. Die stijging ligt bij “lease auto maandelijks opzegbaar” en “auto abonnement maandelijks opzegbaar” nog vele malen hoger, op respectievelijk 120% en 129%. Consumenten kiezen in 15% van de gevallen voor een contract dat volgens de voorwaarden maandelijks opzegbaar is. 

Andere populaire voorwaarden in leasecontracten 
Niet alleen de mogelijkheid om het contract maandelijks op te zeggen is geliefd. Ook kiest maar liefst een op de vijf consumenten voor een contract met een relatief laag eigen risico van minder dan 300 euro. De combinatie biedt de consument enige financiële zekerheid. Het contract kan snel worden opgezegd bij financiële tegenslagen en voor onverwacht hoge kosten hoeft men met een beperkt eigen risico niet bang te zijn. 

Meeste huishoudens kiezen voor een compacte stadsauto 
In het trendrapport van Autonomer wordt ook ingegaan op de populairste private lease modellen van 2023. Hierbij valt op dat met name de compacte stadsauto geliefd is. Waar de lijst met nieuwe private lease auto’s wordt aangevoerd door de Toyota Aygo X, is dat bij de lijst met occasions de Toyota Aygo. Andere modellen in beide lijsten zijn de Toyota Yaris Cross, de Lynk & Co 01, de Volkswagen Polo, de Toyota Yaris, de Hyundai i10 en de Peugeot 108. Van deze modellen is de Lynk & Co 01 de hoogste nieuwe binnenkomer. 

* De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze commerciële bijdrage.