Flinders stopt met de verkoop aan particulieren in hun winkel op het Hembrugterrein. De kantoren en een showroon voor zakelijke klanten blijven wel in het pand aan de Affuitenhal 10. Flinders gaat zich concenteren op de webshop.

In het deel van het pand waar de Flinders Design Woonwinkel nu zit, komt de eerste Vitra Circle Store in Nederland.

Het Zwitserse designmerk Vitra bestaat al 80 jaar, en is gespecialiseerd in “avant-gardistisch twintigste-eeuws design”. Vitra verkoopt hun meubels via bestaande woonwinkels, in Zaandam is dat behalve Flinders ook Loods 5.

De Circle Store is een nieuw concept van Vitra, geen traditionele woonwinkel maar een plek waar meubels opnieuw in omloop worden gebracht. Het gaat daarbij o.a. om meubels die op beurzen of in showrooms hebben gestaan, producten die mensen hebben teruggestuurd, overjarig zijn of die een kleine beschadiging hebben. Ze zijn ‘gunstiger geprijsd’ dan de nieuwe producten maar de keus is beperkt tot wat er in de winkel staat: “je kan niks bestellen en ook niet iets in een andere kleur vragen” aldus de woordvoerder van Vitra.

Met het nieuwe concept wil Vitra het circulaire gedachtegoed omarmen. In Brussel en Frankfurt (onder) zijn al wel Vitra Circle Stores. Vitra begint in mei met de inrichting en wil in september openen.