Tegenwoordig heet het ‘Station Koog aan de Zaan’ – maar wij blijven het gewoon Bloemwijk noemen – het huidige station is overigens de vierde editie van deze ‘halte’.
De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten, groen maakt plaats voor nieuwbouw. De Zaanstreek is de afgelopen decennia sterk veranderd. De Orkaan brengt dat in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…
Deze ansichtkaart komt uit het Gemeentearchief. Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde voor de achtergrondinformatie. Vandaag: Station Koog Bloemwijk.
Station Koog Bloemwijk
Toen op 1 november 1869 de spoorlijn Uitgeest – Zaandam, die deel uitmaakte van het traject Den Helder – Amsterdam, werd geopend stonden er langs deze lijn, ook wel Zaanlijn genoemd, vier stations: Zaandam, Koog-Zaandijk, Wormerveer en Krommenie-Assendelft.
In 1907 werd de Halte Hembrug toegevoegd die boven het talud bij de Hembrug stond en vooral werd gebruikt door werknemers van de Artillerie Inrichting en Bruynzeel.
Tussen 1927 en 1940 werd de nieuwe wijk Bloemwijk aangelegd en was er behoefte aan een nieuwe halte, dit werd Koog – Bloemwijck, met een C in Bloemwijk, deze C verdween in 1934. De halte, die onder gezag viel van Station Koog Zaandijk werd op 15 mei 1931 geopend, op dezelfde dag werd ook het geëlektrificeerde spoor in gebruik genomen.
Het houten gebouwtje verdween in de Hongerwinter (1944/1945) in de kachel.
Na de oorlog werd er een nieuw, wederom houten, gebouwtje neergezet dat op 4 mei 1947 werd geopend. Dit gebouwtje werd in 1959 vervangen door een standaard gebouw met een betonskelet, stalen ramen en gele metselstenen. Het was ontworpen door architect Willem Kloos en werd op 16 juli 1959 geopend. Het gebouw was het type Vierlingsbeek, naar de plaats waar in 1956 het eerste station van dit type werd gebouwd en waarvan er in Nederland in totaal 11 kwamen (foto helemaal onder).
De wijk Westerkoog en het Bloemwijkertunneltje waren er nog niet en om spoor 2 te bereiken was er een spoorwegovergang. Tussen ca. 1975 en 1980 werd de nieuwe wijk gebouwd en werd de bereikbaarheid van Westerkoog vanuit Oud Koog en de sporen enorm verbeterd door de aanleg van het tunneltje en het bruggetje over de spoorsloot.
Het tunneltje werd in 1980 geopend. Ook de kiosk aan de kant van Westerkoog werd in 1980 geopend. De kiosk was meer een houten keet en werd later gesloopt en vervangen door een nieuw gebouwtje. Wanneer de kiosk is vervangen heb ik niet kunnen vinden maar het zal tussen 2000 en 2010 zijn geweest. Tot 2014 bleef het een kiosk en daarna kwam er een bloemenwinkeltje in het voorste deel en een fietsenmaker in het achterste deel. Het bloemenwinkeltje is er vrij kort geweest en werd daarna bij de werkplaats van Jan de Fietsenman betrokken.
De derde halte Koog Bloemwijk werd in 1986 gesloopt en vervangen door het huidige pand. In 2016 werd de naam veranderd in station Koog aan de Zaan. Gelijktijdig ging station Koog-Zaandijk Station Zaandijk-Zaanse Schans heten. Na verloop van tijd verdwenen de loketten en kwam hier Paul’s Eethuis waar Surinaamse gerechten worden verkocht.
Op de oude foto zien we het nog vrijwel ongeschonden Westzijderveld met op de achtergrond de in 1929 gebouwde, nog steeds bestaande boerderij van Kraaij die tegenwoordig dienst doet als woonhuis.





Bekijk hier alle fototijdreizen.
Foto en tekst 2025: Bert Versteeg. Bronnen: Gemeentearchief Zaanstad, Historische Vereniging Koog Zaandijk, Zaanwiki, Wikipedia.
op de derde foto heb ik jaren als reservelokettiste gewerkt en ook de wijk Westerkoog zien bouwen. was een leuk stationnetje om te werken al was het swinters wel vrij koud want dan moest je eerst de oliekachel aanzetten en voordat het dan warm was ????
En het beste fietstunneltje van Nederland, waar je niet mag fietsen, maar het 'scheurt' heerlijk op de fiets..........
Ik weet ook nog dat in de 3e halte in de wachtruimte zo'n grote ouderwetse ronde zwarte potkachel stond. Die hield die wachtruimte in de winter goed warm. Verder stonden er aan weerzijden houten banken. Dan praat ik wel over de jaren '60.