Freek de Jonge duikt deze periode flink in zijn Zaanse verleden om zijn voorstelling Zaansch Veem 2.0 vorm en inhoud te geven.

Eind november staat hij daarmee op het podium van het Zaantheater.

Parallel daaraan zal in de vitrine in het stadhuis een door hem samengestelde tentoonstelling te zien zijn.

Gisteren bracht hij uren in het gemeentearchief door om foto’s en informatie te zoeken, daarbij werd hij geholpen door archivaris Frans Hoving en zijn collega’s.

Thijs Tolk

Eerder plaatsen wij een oproep van Freek omdat hij zocht naar ‘Tijs Stolk’, een leerling die –net als Freek zelf- in het kader van een adspirantenfuif van leerlingenvereniging ZLV (Zaanlands Lyceum Vereniging), optrad in feest- film- en toneelzaal De Wadden die ooit op het Breedweer in Koog a/d Zaan gevestigd was. Hoewel Freek hoge ogen gooide, werd ‘Tijs Stolk’ de winnaar van de avond, schreef de krant.

Met behulp van Bert Doets en Ruud Plooijer kwamen we uit bij Esther Tolk (dus geen Stolk). Ze is de dochter van Thijs Tolk, een beeldend kunstenaar uit de Zaanstreek. (de heer Leuzendam die genoemd wordt, zou volgens Bert Van Geuzendam heten, niet onwaarschijnlijk, de naam Leuzendam komt in de hele wereld niet voor)
foto: Gemeentearchief. Kunstenaars, v.l.n.r. Thijs Tolk, Louis Paul, Hans Kuyt
Ruud Plooijer weet zich te herinneren wat de bijnaam was van Thijs Tolk:
“Tekko Taks, naar een stripfiguurtje uit die tijd. Ik ben ook wel bij hem thuis geweest hij woonde volgens mij in een “dijkhuis” aan de Overtoom in Westzaan.”
En Bert Doets mailt:
“Thijs was een bijzondere, voor mij een stevige, stoere jongen die goed was bij de gymlessen op het schoolveld aan de Zeemansstraat, achter de Vondelschool. Ik ben ook in 1944 geboren en woonde bij Freek in die Jaren in de Schildersbuurt in Zaandam. Achter ons huis voetbalde ik met Freek en zat in ‘58/’59 bij Freek in de klas. Ik dacht dat Thijs in een parallelklas zat.”
Voor Esther was het talent van haar vader een verrassing:
“Bijzonder…  Ik heb wel veel Typhoon krantenknipsels over zijn werk als beeldend kunstenaar maar van zijn goochel talent was ik niet op de hoogte ;-).”
Dit jaar is hij helaas 10 jaar geleden overleden.
Een omdat een stukje met daarin Freek niet kan bestaan zonder het Zaan-lied van Freek: