Geen vrachtauto’s meer in woonwijken

Zaanstad gaat het parkeren van grote voertuigen binnen de bebouwde kom verbieden.

Het verbod geldt in het weekend en ‘s avonds. Van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur mag er wel binnen de bebouwde kom worden geparkeerd.

Grote voertuigen zijn behalve vrachtauto’s ook touringcars en bestelbussen groter dan 6 meter. Wel mogen zij overdag parkeren op bepaalde plekken in industriegebieden.

Zaanstad:

“De gemeente neemt deze maatregel om de woonwijken en het centrum veiliger te maken. Zo ervaren bewoners onveilige situaties door verminderd zicht en daardoor onveilige situaties bij oversteken of bij spelende kinderen.

Ook is sprake van geluidsoverlast (door draaiende motoren) en te weinig ruimte. Grote voertuigen nemen vaak ook meerdere parkeerplekken in, waardoor parkeeroverlast ontstaat.”

De gemeente gaat op industrieterreinen plekken aanwijzen, waar grote voertuigen kunnen parkeren.

(De trucks op de foto zijn onschuldig)

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Jaap J Boo

  Daar zullen dan vast weer uitzonderingen op komen, aan de Marslaan in Krommenie moet ik dat eerst nog zien.het gaat niet alleen om de ruimte die ingenomen wordt maar ook om de dieseldampen in je slaapkamer.

  • Dusty vlottes

   Ik parkeer al 8 jaar een vrachtwagen daar en nog nooit klachten of problemen gehad hoor.

   En ruimte er staan sinds dat park dicht is nooit meer autos geparkeerd

  • Wesky Badhi

   Hoe verwacht je anders dat iemand je gasleiding, elektrakabel, of woning repareert? Met een bakfiets gaat ze dat niet lukken.

   • Rene Minnebo

    je snapt natuurlijk wel dat deze voertuigen ontheffing krijgen om hun werk te kunnen doen. Parkeer je het voertuig omdat je daar in de straat woont dan zal je buiten de woonwijk moeten parkeren. En op zich is dit geen nieuw fenomeen dit word als lange tijd in vele gemeenten toegepast.

 • Jacob Cabida

  De bevoorrading van de AH Hermitage gebeurt ook door zeer grote vrachtwagens. Aan de uit- en ingang van een woonwijk waar (met indicatie) veel ouderen wonen. Op diezelfde plek zijn ondergrondse vuilcontainers waar deze ouderen hun vuilniszakken in moeten deponeren. Rakelings achter hun rug passeren de vrachtwagens terwijl ze de vuilniszakken in de containers duwen. Levensgevaarlijk naar mijn idee!

 • Bert Versteeg

  Waarom geen verbod op kleinere bestelbussen zoals Mercedes Vito, Volkswagen Sprinter of Fiat Ducato in woonwijken? Je zal maar het hele weekend zo`n bus voor je raam hebben staan!

 • Gerard kraaier

  In Zaandam zuid hebben we meer last van bedrijfsauto’s in de vorm van busjes zoals vw ed. Ook is in de bomen buurt een parkeerverbod zone voor vrachtauto’s, die niet gehandhaafd kan worden, omdat B&W vergeten zijn om een parkeerplaats aan te wijzen voor deze vrachtauto’s. Schiet niet op.

 • Jan Mulder

  Maar dit is wederom zo tegenstrijdig. Wie is er overdag met name op straat? Jonge kinderen 10. Dat zijn juist de groepen die vaak in botsing komen met vrachtwagens. Lees de nieuws berichten er op na. Ik lees nooit “kind kwam om terwijl zij speelde in vrachtwagen die geparkeerd stond Snachts”. Dus dit maakt onze stad niet veiliger. Mogelijk dat er een vrachtwagen parkeert voor het huis van een wethouder waar hij/zij last van heeft.

  Wil je werkelijk de stad veiliger maken zorg dan dat er in de bebouwde kom tussen de genoemde tijden geen vrachtwagens mogen rijden. Dan komen minder ouderen en kinderen met vrachtwagens in aanraking en dus minder ongelukken en dus veiliger

 • A. de Jong

  Zaanstad heeft heel veel moeite om een visie integraal uit te voeren. Zijn ze niet van plan om een school te bouwen bij de behouden haven, parkeerplaats achter de Dirk omdat de nieuwe school van Et buut en Westerkim te klein is voor het aantal leerlingen? Een plek waar gelost en geladen wordt?
  Veiligheid begint allereerst met een goede ruimtelijke visie. Praatjes vullen geen gaatjes….

 • Carolien de Boer

  In de westenwatering staat ook regelmatig een vrachtwagen in de wijk geparkeerd en neemt veel plaats in en we hebben al zo’n parkeerprobleem. Diverse bewoners hebben al geklaagd, handhaving doet er niet veel en roept dat deze er mag staan en hij staat in de parkeervakken???!! Deze vrachtwagen staat ook vaak helemaal niet in de vakken, ook op plekken waar deze een gevaarlijke situatie creëert. We zitten nu in 2022 en wij merken nog helemaal niet van de nieuwe regel van Zaanstad.

 • Rob Marsie

  waar zijn dan de plaatsen waar je wel mag staan met je vrachtwagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *