Geen zeecruiseschip voor Oekraïeners naar Zaandam

Het cruiseschip Aurelia komt niet naar Zaanstad om als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen te dienen.

Zaanstad schrijft in een persbericht dat de komst van dit schip niet haalbaar is:

“de GNV Aurelia is een ouder schip dat niet op walstroom kan worden aangesloten, waardoor het is aangewezen op generatoren die stikstof uitstoten.

Alle stikstof-beperkende maatregelen zijn onderzocht, maar bieden onvoldoende mogelijkheden om de uitstoot te beperken binnen de geldende stikstofnormen.”

De noodzaak om meer opvangplekken te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen blijft echter onverminderd hoog volgens de gemeente:

“Daarom blijven we zonder meer hard doorwerken om geschikte opvang te realiseren, mogelijk ook in de vorm van een ander schip.”

Op dit schip was plek voor maximaal 1.078 vluchtelingen. De gemeente had het schip in de Willem Thomassenhaven (Nieuwe Zeehaven) bij PontMeyer in Zaandam voor een periode van minimaal 6 maanden tot maximaal 1,5 jaar willen laten aanmeren.

De gemeente had wel een ‘optie’, in de vorm van een intentieovereenkomst, genomen op het schip.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Mads Bouman

    Kan iemand met meer kennis van zaken me uitleggen waarom het electriciteitsnet van dit schip niet op walstroom aangesloten zou kunnen worden? Het zal allicht niet zo simpel zijn als een stekkertje ompluggen, maar zo ingewikkeld lijkt het me ook niet..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *