Het is weer zover, een persbericht 1:1 doorgeplaatst. Eigenlijk een specialiteit van sommige van onze collega’s, maar als het moet schrikken ook wij er niet voor terug.

Genderneutrale toiletten. In het Stadhuis van Zaanstad. Met een man-vrouw-logo (pictogrammen ontworpen door het Transgender Netwerk Nederland).

De tekst:

Toiletten publiekshal stadhuis voor iedereen

De toiletten in het openbare deel van het stadhuis zijn met ingang van vandaag genderneutraal. Het gaat om de toiletgroepen in de publiekshal en in de foyer/espressobar op de tweede verdieping. Het genderneutraal maken van de toiletten past in het diversiteitsbeleid van de gemeente Zaanstad. Daarmee benadrukt de gemeente dat iedereen welkom is.

De toiletten genderneutraal maken, is vooral praktisch van aard. De dames/ heren bordjes bij de deur worden vervangen voor bordjes met drie poppetjes erop (zie foto). De pictogrammen zijn ontworpen door het Transgender Netwerk Nederland. Ieder toilet krijgt een hygiëne box en een spiegeltje aan de binnenkant van de deur.

De gemeente Zaanstad wil graag een gemeente en organisatie zijn met een open houding naar iedereen, ongeacht achtergrond of overtuiging. Een gemeente die het als meerwaarde ziet om vanuit verschillende invalshoeken aan maatschappelijke vraagstukken te werken. Bovendien is Zaanstad regenboog-gemeente. Ook daarin past het genderneutraal maken van de toiletten.

De medewerkers in het stadhuis krijgen in een later stadium genderneutrale toiletten.