Bewoners van het Gouwpark in Zaandam zijn het wachten zat. Na ruim vier jaar is er nog geen oplossing voor hun parkeerprobleem. De ontwikkelaars zou 30 openbare parkeerplaatsen aan particulieren hebben verkocht en voert met Zaanstad een juridische strijd. Het wachten is op een uitspraak van de Raad van State, maar dat kan nog wel even duren. Bewoners eisen snel een oplossing van de gemeente, anders stappen ze zelf naar de rechter.

In de wijk is een permanent parkeerprobleem volgens de bewoners, ook omdat automobilisten uit de omgeving in de wijk plekjes zoeken.

In september 2021 worden de parkeerproblemen duidelijk. Volgens Zaanstad hebben ontwikkelaars HSB en Wilma openbare parkeerplekken verkocht. De ontwikkelaars ontkenden dat en kregen daarin begin vorig jaar ook gelijk van de rechter. Er zijn twee berekeningen van parkeerplekken: een tabel met 30 extra openbare plekken en een tekening zonder die 30 plekken. Zaanstad heeft dat verschil niet tijdig opgemerkt. De rechter vond de tekening doorslaggevend.

Raad van State

Tegen die uitspraak loopt hoger beroep bij de Raad van State. Maar dat kan nog wel even duren. Om een oplossing te forceren zijn bewoners een petitie ‘Oplossing parkeerproblemen Gouwpark’ gestart waarin ze de gemeente oproepen om extra parkeerplaatsen, ‘bijvoorbeeld naast de Ambulancepost of naast de Psychiatrie (van Zaans Medisch Centrum)’ te creëren:

‘een haalbare, tijdelijke oplossing in afwachting van bredere plannen. Wij hebben recht op een leefbare woonomgeving, en de gemeente heeft de plicht deze te waarborgen.’

Bewoners wijzen op het ‘aanhoudende parkeertekort in onze wijk’ dat de leefbaarheid en veiligheid zou schaden:

‘Dagelijks rijden we rondjes op zoek naar een plek, parkeren auto’s op stoepen (met gevaar voor voetgangers en hulpdiensten), en blokkeren voertuigen toegangen en genoemde trottoirs door de hele wijk. Het tekort wordt verergerd door externen, zoals ziekenhuispersoneel en bezoekers, die in onze wijk parkeren zonder handhaving op vergunningen.’

Bewoners verwachten geen snelle juridische oplossing:

‘Ondanks herhaalde signalen – via bewoners, De Orkaan, en zelfs gesprekken met raadsleden – blijft een oplossing uit. De gemeente verwijst naar de Raad van State of een gebrek aan capaciteit, maar dit lost onze dagelijkse overlast niet op.’

Formele procedures

Bewoners gaan de petitie eind deze week aan B&W en de raad sturen en willen binnen zes weken een concreet antwoord. Ook vragen ze om een gesprek tussen een delegatie van bewoners en een verantwoordelijke wethouder.

Als Zaanstad niet op de noodkreet reageert ‘zien wij ons genoodzaakt verdere stappen te overwegen, zoals escalatie via media of formele procedures’.

Door Piet Bakker, lees ook ons Gouwpark-dossier. Foto’s uit Facebook-groep Gouwpark.