Afgelopen nacht brak er brand uit in een bedrijfspand aan de Tienlingstraat in Zaandam. Tijdens de bluswerkzaamheden werden twee verborgen ruimtes ontdekt. De afmetingen van de buitenmuren en binnenmuren kwamen niet met elkaar overeen. 

Onderzoek in deze ruimtes, op de begane grond en eerste verdieping, leidden tot de vondst van een grote wietplantage. In de ruimte beneden waren de planten al getopt. Hier stonden een kleine 450 potten die al geoogst waren. Op de eerste verdieping zouden zo’n 1700 wietplanten hebben gestaan. Het gaat om zeer veel wietplanten die samen met alle apparatuur een enorme waarde vertegenwoordigen.

Het drugsteam Noord-Holland, een speciale eenheid van de politie, kwam eind van de ochtend naar het bedrijfspand om onderzoek te doen en de wietplantage te ontmantelen. Bergingsbedrijf Boogaard is aanwezig om de planten te vernietigen en af te voeren. 

De brand die afgelopen nacht is ontstaan in de meterkast houdt vermoedelijk verband met de wietplantage. Het pand is op last van de burgemeester gesloten voor minstens zes maanden.

Onder een slideshow met veertien foto’s (klik op pijltjes of swipe):

In januari van dit jaar werd in een ander pand aan de Tienlingstraat ook al een wietplantage opgerold. De gemeente meldde toen dat er materiaal was aangetroffen ‘voor de kweek van hennep. Het gaat om benodigdheden zoals koolstoffilters, kweeklampen, plantenpotten, groeimiddelen, een afzuiginstallatie en een kweektent.’ Slechts vijf dagen geleden vond er bij een ander pand een explosie plaats.

Getuigenoproep

De politie doet verder onderzoek. Heb je iets verdachts gezien of heb je meer informatie die relevant kan zijn voor het onderzoek? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000.

Bijdrage door Michel Schermer