Het mooie weer in het voorjaar heeft zo zijn voordelen. Je kunt al vroeg op je terras zitten, genieten van de zon en een glaasje rosé. Maar wie dan om zich heen kijkt en besluit zijn tuin wat water te geven, kan in Assendelft voor een vervelende verrassing komen te staan: het water uit de sloot is te zout.

Door: Hans Roodzand, Aquatisch ecoloog

In grote delen van Assendelft, vooral ten zuiden van de Communicatieweg, is het oppervlaktewater al jaren brak. Dat betekent dat er zout in zit – en dit jaar is het erger dan ooit. Nu al bevat het water meer dan 1 gram zout per liter, soms zelfs tot 3 gram in het uiterste zuiden. Dat is slecht nieuws voor planten in tuinen, maar ook voor boeren die hun gewassen besproeien. Veel planten kunnen daar niet tegen en gaan dood.

Overigens wordt er in Assendelft zelf niet beregend – er zijn hier geen agrariërs die dat doen. Maar er zijn wel veel melkveebedrijven, en die ondervinden op een andere manier last van het zoute water: de koeien willen niet meer uit de sloot drinken. Hun voortbestaan komt daarmee onder druk te staan. In de nabijgelegen Wijkermeer wordt overigens wél beregend, en ook daar speelt verzilting een rol.

Hoe komt dat? Het waterbeheer is zo ingericht dat er nauwelijks vers (zoet) water kan worden aangevoerd. Als er al vers water wordt ingelaten, wordt dat via de gemalen meteen weer afgevoerd, waardoor het effect nul is. Het Hoogheemraadschap lijkt het te accepteren als een ‘natuurlijke ontwikkeling’, maar de gevolgen zijn groot.

Niet alleen de natuur in tuinen en weilanden lijdt hieronder. Ook de waterkwaliteit verandert. Door het zoute water voelen exotische dieren zoals Chinese wolhandkrabben en Amerikaanse rivierkreeften zich prima thuis. Zelfs jonge haring kunnen overleven in de Delft – iets wat normaal gesproken niet zou moeten kunnen in een polder. Tegelijk verdwijnen insecten, wat slecht is voor vogels zoals de kievit.

Ook in andere delen van de regio speelt dit. In Zaandam, bijvoorbeeld in de Gouw, wordt het water in de zomer brakker door het veelvuldige gebruik van sluizen. Bij het schutten komt er veel zout binnen: tot wel 80 kilo per keer bij Nauerna. Omdat de Zaan tijdelijk gestremd is, wordt daar nu vaker geschut dan normaal.

Het Hoogheemraadschap heeft in beleid vastgelegd dat het zoutgehalte in het water maximaal 0,6 gram per liter mag zijn. Maar met een beetje zonnig weer wordt dat ruimschoots overschreden.

Als aquatisch ecoloog – en inwoner van Assendelft – maak ik me hier grote zorgen over. Het wordt tijd dat het waterschap de verzilting serieus aanpakt. Wachten tot het vanzelf overgaat, is geen optie meer.

Door Hans Roodzand. Foto: Eddy Kat.