Eind april was het ‘foute boel’ op het Sluispad in Zaandam. Een 5-jarige jongen speelde buiten en raakte op een onbewaakt moment in het water. Alerte voorbijgangers schoten direct te hulp en wisten de jongen van de verdrinkingsdood te redden. Vandaag – dinsdag 22 juli – is deze heldendaad beloond met bronzen medailles en getuigschriften.

De Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen eert Tamar van Alphen, Marc van Alphen en Fleur Mesman. Zij zorgden ervoor dat de 5-jarige jongen uit het water werd gehaald en de reanimatie direct startte. Om 17.30 uur reikte burgemeester Jan Hamming een medaille en bijbehorend getuigschrift aan hen uit.

Begin mei spraken wij met Marc van Alphen. In De Orkaan podcast vertelde Marc dat hij die bewuste avond samen met zijn vrouw de hond aan het uitlaten was. De moeder van het jongetje riep ‘Hij kan niet zwemmen’ en op dat moment kwam Marc in actie. Want het was écht foute boel.

Marc trok zijn schoenen en broek uit en sprong in het water. Toen hij het jongetje vast had voelde hij dat hij helemaal slap was. Eenmaal op de kant was de ademhaling slecht en hij reageerde niet. Inmiddels kwam ook buurtbewoonster Fleur Mesman, met een medische achtergrond, erbij om eerste hulp te verlenen.

Beluister hieronder de podcast

De Orkaan podcast (Zaans nieuws) · Zaankanter redt kind van verdrinkingsdood

Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen

De Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (KMRD) heeft sinds haar oprichting in 1767 als doel om personen te eren, die anderen van een niet fatale- verdrinking hebben gered. Zij doet dat door, afhankelijk van de toedracht, toekennen van bronzen, zilveren of gouden onderscheidingen, vergezeld van een getuigschrift, of door het sturen van een oorkonde of waarderend schrijven. De Medaille van KMDR is de oudste nog bestaande Nederlandse onderscheiding. 

Door Dorine Kat, met informatie uit persbericht van gemeente Zaanstad en eerder nieuws op De Orkaan. Foto: Michel Schermer.