Hella de Jonge: “Het zal je kind maar wezen” kan ik niet meer horen

Het beroemdste lied uit de originele serie van “Het Schaep met de 5 pooten” (1969) is waarschijnlijk “Het zal je kind maar wezen”. Auteur Eli Asser is de vader van Hella de Jonge die gister in filmhuis De Fabriek aanwezig was bij de vertoning van haar documentaire “Verlies niet de moed“.

Waar de meeste Nederlanders een warm en vrolijk meezing-gevoel krijgen bij het horen van het lied, kan dochter Hella de Jonge het lied niet meer horen. Schrijver Eli Asser was naar buiten toe een vrolijke Frans, thuis was hij vaak nors en onbenaderbaar. Ruzies waren aan de orde van de dag. Hella de Jonge werd op straat gezet door haar vader: “dat lied gaat over mij”.

Door de oorlog verloren Asser en zijn vrouw bijna al hun familieleden. Het resultaat was een beschadigde man die het voor zichzelf en zijn omgeving niet eenvoudig maakte. Onze familie is totaal fucked up volgens Hella de Jonge.

Over de relatie – en het poging tot herstel – tussen Hella en haar vader gaat Verlies niet de Moed. Het lukt maar gedeeltelijk, Asser vertelt meer over de oorlog dan hij ooit gedaan heeft, gaat terug naar de plaatsen die belangrijk waren, en reconstrueert zijn leven tijdens de oorlog. Maar de relatie blijft gespannen.

Na afloop ging de maker in gesprek met de zaal, las voor uit haar nieuwe boek dat ter gelegenheid van de film is gemaakt. Haar man Freek de Jonge droeg een gedicht voor dat opgedragen was aan Hella en zong een variatie op zijn gedicht “wees niet bang”.

 

 

Deel dit artikel:

Éen reactie op Hella de Jonge: “Het zal je kind maar wezen” kan ik niet meer horen

  1. Geke van de Kamp schreef:

    Freek de Jonge zong ook het lied over Jan Koopmans.De dominee die vandaag precies 70 jaar geleden om het leven kwam door een verdwaalde kogel bij de fusillade op het Weteringplantsoen in Amsterdam.

    Hier is het lied:
    http://spotify.to/#!pl=4bc614b2124e751fe0baf0066c257a5b45fabf07

    http://www.4en5meiamsterdam.nl/41475/nl/jan-koopmans

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.