Het beroemdste lied uit de originele serie van “Het Schaep met de 5 pooten” (1969) is waarschijnlijk “Het zal je kind maar wezen”. Auteur Eli Asser is de vader van Hella de Jonge die gister in filmhuis De Fabriek aanwezig was bij de vertoning van haar documentaire “Verlies niet de moed“.

Waar de meeste Nederlanders een warm en vrolijk meezing-gevoel krijgen bij het horen van het lied, kan dochter Hella de Jonge het lied niet meer horen. Schrijver Eli Asser was naar buiten toe een vrolijke Frans, thuis was hij vaak nors en onbenaderbaar. Ruzies waren aan de orde van de dag. Hella de Jonge werd op straat gezet door haar vader: “dat lied gaat over mij”.

Door de oorlog verloren Asser en zijn vrouw bijna al hun familieleden. Het resultaat was een beschadigde man die het voor zichzelf en zijn omgeving niet eenvoudig maakte. Onze familie is totaal fucked up volgens Hella de Jonge.

Over de relatie – en het poging tot herstel – tussen Hella en haar vader gaat Verlies niet de Moed. Het lukt maar gedeeltelijk, Asser vertelt meer over de oorlog dan hij ooit gedaan heeft, gaat terug naar de plaatsen die belangrijk waren, en reconstrueert zijn leven tijdens de oorlog. Maar de relatie blijft gespannen.

Na afloop ging de maker in gesprek met de zaal, las voor uit haar nieuwe boek dat ter gelegenheid van de film is gemaakt. Haar man Freek de Jonge droeg een gedicht voor dat opgedragen was aan Hella en zong een variatie op zijn gedicht “wees niet bang”.