Herdenking Februaristaking: 26 februari 2023

De Februaristaking was een staking die 82 jaar gelden op 25 februari 1941 begon in Amsterdam en zich een dag later, op 26 februari 1941 uitbreidde naar de Zaanstreek. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa. Elk jaar op 26 februari herdenken we in de Zaanstreek dit openlijke protest.

Het 4 en 5 mei Comité Zaanstad organiseert op zondag 26 februari de herdenking in het Zaantheater. De herdenking begint om 09.30 uur met een inloop in de foyer van het theater. Rond 09.50 uur zal Rina Schenk als eerste het woord nemen. Tijdens de herdenking zal er een minuut stilte worden gehouden en bloemen worden gelegd. Daarnaast worden er door diverse sprekers toespraken gehouden en zijn er muzikale intermezzo’s. Rond 11.15 uur wordt het officiële gedeelte afgesloten en is er de mogelijkheid om na te praten met een kopje koffie of thee met iets lekkers.

‘Monumenten spreken’ maakte onderstaande korte documentaire over de Februaristaking.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • l. Boonstra

    Nog even gedenken we maar het Bruine gedachtengoed tiert welig in dit land. Nog even en ze hebben de benodigde 51% met hulp van wat “Liberale” vrienden. Want al gedenken we deze opstand voor de Communist is in dit de herberg vol en gunnen we hen geen plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *