Het café aan de Lindenlaan, Wormerveer

Eén regeltje in de Bekendmakingen van Zaanstad: ‘verbouwen café tot woning’. Adres: Lindenlaan 9, Wormerveer.

Weer een stukje uit mijn verleden gewist.

Door Piet Bakker

Een vaste klant was ik niet, maar als Wormenees ging je ook wel eens aan de overkant van de brug stappen, en ergens op die tocht kwam je wel eens bij The Old Grocery terecht (of bij Zaanweg 10). Met achter de bar Marcel (van der Woude) en Agnes (Dijkman) volgens mij.

Geen café meer dus. Een zoektocht online onthulde de geschiedenis van het pand. Marcel en Agnes waren niet de eerste uitbaters, en ook niet de laatste.

Daarvoor werd de zaak beheerd door Til en Ruud Jansen, die ook eigenaar waren van café De Doedelzak in Zaandam (Spitsbergen).

De officiële opening van bar-bodega “The Old Grocery” werd gedaan door burgemeester Hille. Het Gemeentearchief Zaanstad:

“De heer Hille bracht een weegschaal in evenwicht die aan het plafond boven de bar was gehangen. Hij deed dit door met een suikerschep nikkelen guldens in een bakje te deponeren. Toen de weegschaal zijn evenwicht had gevonden, waren er door de burgemeester 250 guldens in de weegschaal gesleept. Het geld werd door eigenaar R. Jansen beschikbaar gesteld voor een instelling in Wormerveer. De heer Hille besteedde het aan een kunstvoorwerp voor het overdekte zwembad De Watering te Wormerveer.”

Wanneer die opening was wordt niet vermeld bij het archief maar het zal in 1968 of 1969 zijn geweest. In 1968 werd Rinus Hille burgemeester van Wormerveer. Daarvoor zat er dus een kruidenier (?) in het pand die ook ‘drogisterij artikelen’ verkocht (zie foto helemaal onder).

Op 19 februari 1970 stuurden Til en Ruud een rekening van fl. 130,- naar de Wormerveerse politie voor ‘aan U geleverde consumpties’.

bron: gemeentearchief Zaanstad

Na Til en Ruud kwamen Marcel en Agnes (volgens mij dus) in het café. Ook Cees van der Woude wordt genoemd, Marcel en Cees waren ook bekende voetballers.

Old Grocery 1991, Gemeentearchief Zaanstad, foto Wim de Jong
Het café in 1992 als het Piccolobar (?) heet, (foto Gemeentearchief Zaanstad, Henk Zwart)

In 2000 ging het café De Kruidenier heetten, het werd uitgebaat door de echtgenoot van Joke (van de Taveerne) nadat de zaak aan de Wandelweg na het overlijden van Joke al eerder gestopt was. In 2010 kreeg Joke’s Taveerne aan de Wandelweg toch een tweede leven toen haar dochter Olga het café overnam en het De Taveerne ging noemen. In 2014 verhuisde De Taveerne naar de Lindenlaan.

mei 2009: v/h De Kruidenier (Google Street View)
De Taveerne, juli 2015 (Google Street View), links een kansje voor de Geveltoerist: Drogisterij Artikelen.

Tussen ‘Piccolobar’ en ‘de Kruidenier’ heeft het cafe ook nog enige tijd ’t Gabbertje’ geheten volgens één van onze lezers (zie reacties).

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Piet Zwikker

  In de jaren 70 heel veel geweest. Eerst van Ruud Jansen ,met o.a Wladimir achter de bar Daarna Marcel van der Woude met Agnes en zijn broer Cees van der Woude (kortgeleden overleden.)ontzettend druk op zaterdag en zondagavond.Bezoekers kwamen uit de wijde omgeving.Leuke tijd gehad daar.

 • Patrick van Looy

  Tussen ‘Piccolobar’ en ‘de Kruidenier’ heeft het cafe ook nog enige tijd ’t Gabbertje’ geheten

 • Ron Couwenhoven

  Johan Hoogenkamp was eigenaar van de zaak en verpachtte hem. Ruud Jansen begon later een restaurant in Bergen en vertrok daar vandaan naar Limburg waar hij een toprestaurant begon en ook als docent aan de Hogere Hotelvakschool in Maastricht actief was.

 • Na de periode van de gebroeders Van der Woude hebben Martin en Yvonne Dupker nog een aantal jaren de bar gerund. Kan mij dat nog goed voor de geest halen. Heb er nog een periode als deurbewaarder annex uitsmijter wat uurtjes gedraaid. Vaak van donderdag- tot en met zondagavond/-nacht. Sluitingstijd van de deur toen 02.00 uur, maar pas om 03.00 uur moest je weg zijn als klant. Machtige tijd was dat met de onvolprezen Ben achter de draaitafels. Was een mooie tijdsbesteding……zo kwam ik niet toe aan het uitgeven van guldens in de overige horeca.

 • Jerusha Minnebo

  Hoi Kees,
  Na de gebroeders van der Woude werd het de Piccolobar. Ik woonde er boven tot ergens halverwege 1991 maar omdat de nieuwe eigenaren van de Piccolobar erboven wilden wonen moest ik daar weg. Waren Martin en Yvonne Dupker dan de eigenaren van de Piccolobar?Ik herinner me alleen dat Emily en haar moeder (Yvonne?) de kroeg runden.

  • Kees Klinkenberg

   Voor zover mij bekend waren Martin en Yvonne louter van de Old Grocery. Woonden ook met hun gezin boven de bar. Alle genoemde andere bedrijfsnamen zeggen mij gek genoeg niets. En dat terwijl ik – net als Harry Doorn – zo ongeveer om de hoek woonde.

 • Walter Prinsze

  Om de geschiedenis compleet te maken: het begin!
  medio jaren dertig kwam “Plan West” in Wormerveer tot stand. Het merendeel van de woningen was eigendom van de Coöp. Woningbouwvereniging “De Arbeid”. Lindenlaan 9 werd een kruidenierswinkel met als eigenaar C.W.Vogel, die in 1927 was gestart aan de Krommenieërweg. Hij had zich aangesloten bij de winkeliersvereniging Enkabé, die nog altijd bestaat. Het was een echte buurtzaak. Al het personeel met korte witte jasjes.Het werd een florerende zaak die gedurende ca. 30 jaar kon blijven bestaan, tot de komst van de supermarkten. Medio jaren 60 was het gedaan en bleef het pand lang leegstaan. Tot met schrik van de buurt er een soort café in kwam, schrik voor overlast.
  Gedurende 30 jaar was het dus winkel en woonhuis.

  • Elly Krijt-Vogel

   Ja, die kruidenier was mijn opa Vogel. Hij had een prachtige winkel opgebouwd, begonnen op de Krommenierweg vlak voor het bruggetje naar Krommenie en na 3 jaar het pand op de Lindenlaan gekocht. Ik heb er mooie jeugdjaren liggen.

 • Olga Hoogenkamp

  Het heeft ook nog Janita’s bar als naam gehad.

 • Indertijd op de Populierenkade gewoond en als klein jongen vaak boodschappen bij Vogel gedaan, evenals bij slager v.d. Weide een klein stukje verderop aan de Lindenlaan naast de Houtkade. Aan de andere kant van de Lindenlaan melkhandel Bruin, op de hoek van de Wilgenkade gevestigd. Kan mij nog herinneren dat de winkel van Vogel werd omgebouwd tot zelfbedieningszaak, voordien werd je vanachter de toonbank geholpen.

 • Jerusha Minnebo

  Laat ik het zo stellen: mijn huisbaas Marcel van der Woude was ook de eigenaar van de Old Grocery. Toen ik dus weg moest omdat de nieuwe eigenaren erboven wilden gaan wonen, was halverwege 1991. De reden waarom ik dit nog zo goed weet, is dat ik een jaar later mijn man leerde kennen in dezelfde kroeg maar die toen de Piccolobar heette met Emily en haar moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *