Het nieuwe Cultuurhuis van binnen en buiten

De architecten van het nieuwe Cultuurhuis naast het station in Zaandam presenteerden op 3 december plannen van het gebouw. Weliswaar nog ‘voorlopig’, maar al wel gedetailleerder dan de plannen die enkele maanden geleden bekend werden.

In het voorjaar weten we of er een bouwer gevonden kan worden die het gebouw voor € 30 miljoen naast het stadhuis en tegenover het Inntel Hotel neer wil zetten.

Eén ding is zeker nog onzeker: de naam van het gebouw. Bij de architect MVRDV wordt over de “huiskamer” gesproken, maar Paul Laport van GroenLinks verwoordde de mening van velen toen hij opmerkte dat dit wel heel erg truttig was. (De Orkaan publiceerde eerder een serie van tien suggesties). Hieronder de huiskamer van de Huiskamer.

cultuurhuis huiskamer

Aart Molenaar van DZ informeerde hoe vast de wanden in het cultuurhuis stonden, DZ wil namelijk liever een congrescentrum in het gebouw en denkt dat in de toekomst op te lossen door een paar tussenwandjes te plaatsen. De architect keek bedenkelijk bij deze suggestie.

In de presentatie is er ook nog steeds sprake van “De Fabriek” als filmhuis (zie hieronder). Of dat echt zo gaat heten is nog maar de vraag. In het gebouw van “De Fabriek” wil de huidige horeca-exploitant een eigen filmhuis beginnen. Twee filmhuizen in Zaandam die beide dezelfde naam hebben zou tot verwarring leiden.

cultuurhuis fabriek

Van binnen ziet “De Fabriek” er zo uit, met drie filmzalen voor in totaal 200 bezoekers.

cultuurhuis fabriek 2

De capaciteit van de popzaal is 550 personen. Op andere plekken hoor je ‘bijna niks’ verzekerde de architect de raadsleden.

popzaal cultuurhuis

Harrie Swinkels van Fluxus dacht dat er meer mensen naar het nieuwe cultuurhuis zullen komen dan naar de aparte vorige locaties. Waarop dat gebaseerd was, bleef echter onduidelijk. Ook zei hij dat er óf één nieuwe organisatie kwam, óf dat Fluxus namens alle clubs (Filmhuis, Zaanradio, Babel, Bieb) zou gaan opereren.

Vanaf het Stadhuisplein ziet het er op de tekening in ieder geval lekker druk uit.

cultuurhuis vanaf stadhuisplein

Opzienbarend is ook hoe het aanzicht vanaf Provincialeweg is, een kolos met aan de overkant het Intell hotel.

cultuurhuis vanaf provincialeweg

Vanaf de andere kant gaat het er zo uitzien.

cultuurhuis vanaf provincialeweg 2

Een schema van de verkeersstromen laat zien dat er ook een doorgaande autoroute langs het Cultuurcluster komt. Ook de taxistandplaatsen zijn ingetekend. De fietsroute over de Buiging is niet ingetekend.

cultuurhuishuis verkeer

Bovenop komen waarschijnlijk geen woningen, dan zou de prijs van het complex nog verder oplopen (nu zo’n € 30 miljoen) maar wel een dakterras. Er wordt gedroomd over openluchtconcerten.

cultuurhuis dakterras

Zo ziet het opengewerkte model eruit, op de onderste twee lagen komen fietsenstallingen.

cultuurhuis huiskamer opengewerkt

Een paar dingen moeten nog uitgewerkt worden… de kosten bijvoorbeeld.

cultuurhuis kosten

Deel dit artikel:

44 reacties

 • Ans

  Misschien wel het slechtste idee van gemeente Zaanstad..

 • Mariska Schuttevaêr

  Het is niet te hopen dat al die mensen met de trein komen, want ons “horrortraject” loopt nu al zo lekker.
  Oh sjips, dat is juist wel de bedoeling! Zonder wurgcontract met de NS had deze hele moneypit nooit gehoeven..
  Ook het optimisme t.o.v. de filmzalen begrijp ik niet, met een mega-bioscoop om de hoek, en een prachtig filmhuis in een historisch, sfeervol gebouw aan de Zaan zo dichtbij.

 • Fred van Gelderen

  Als ik dit allemaal zo zie, lijkt dit me bij voorbaat al een regelrechte flop: gaat dit echt gebeuren? Néé toch ! Laten we nu eindelijk weer eens ophouden met al die Zaanse Lego. Het is mooi genoeg geweest. Laten we iets anders verzinnen, veel beter!

 • Heeft een architect,die een uitgaansgelegemheid de huiskamer noemt, wel goed nagedacht over de functie van het gebouw?

 • Wat is dit??? Een Zaanse Stopera??

  OMG…. alweer zo’n vierkante jaren 70- doos! 🙁 Ik dacht, dat we daar nou net vanaf waren?! En als excuus ramen in de vorm van Zaanse geveltjes?? yuck! Over kitsch gesproken! Te groot, te massaal en te duur! >:(

  Laat de Bieb lekker zitten waar hij nu zit: in een fantastisch stuk Zaans erfgoed. En de Fabriek… waarom zo grootschalig? Wie zit daar op te wachten? Ik voorzie exploitatietekorten en alle ellende van dien. *Niet* doen!

  • Huibert Latenstein

   Wanneer ik kijk naar de exploitatietekorten van andere gemeenten bvb. Groningen denk ik echt waar is dit college/gemeenteraad mee bezig??? Wat een enorm groot gebouw dit gaat de hoeveelheid kitsch geveltjes van het intell in het nog kitscherige centrum van Zaandam nog overvleugelen. Dacht dat we de seventies wel voorbij waren maar in Zaanstad nog lang niet.
   Bovendien cultuur moet je op diverse plaatsen hebben zoals de fabtiek, de bieb. fluxus e.d..
   Gemeenteraadslid Molenaar heeft totaal gelijk.

 • Genoeg gezien? Ook tegen?
  Teken de petitie voor het referendum op http://www.kultuurklutser.nl
  (Wellicht de enige mogelijkheid om dit terug te draaien…)

 • Jan de Bruin

  Los van de kosten, die ongetwijfeld de huidige prognose met vele miljoenen zullen overschrijden, was het in de presentatie opvallend dat ook de kleine culturele ondernemingen uitgenodigd werden om in het CC te komen spelen!
  Daarmee wordt de ergste vrees bewaarheid dat van cultuurspreiding over de hele Zaanstreek geen sprake meer zal zijn.
  Zoals reeds lang onderzocht zal dus ook het vestigingsklimaat in de overige Zaangemeenten, door gebrek aan een levendige culturele infrastructuur, er onder gaan lijden.
  Dan nog het Filmhuis dat onder de rook van Pathé, zonder de inzet van haar vrijwilligers die in de Fabriek blijven, een noodlijdend en verlieslijdend bestaan zal gaan leiden! Ik wens de politieke voorstanders van een Cultuurcluster veel succes en kijk uit naar de komende gemeenteraadverkiezingen.
  komende gemeenteraadverkiezingen

 • Nico

  Ziet er strak uit, als liefhebber van de filmfabriek zie ik hier een mooi ontwerp op een mooie plek. goed bereikbaar voor heel zaanstreek fiets/taxi trein en busstation.

  Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat, kijk naar de rest van inerdan, ik kan mij nog de desolate omgeving herinneren rond het station.

  Voor mij zo snel als mogelijk de eerste paal de grond in zodat de eerste band kan optreden in deze cultuurtempel.

 • Jan de Bruin

  beste Nico, ik ben benieuwd welke (top)bands je naar Zaanstad kunt krijgen als ze al in de Melkweg en Paradiso hebben gespeeld en tegen welk honorarium je dat gaat bewerkstelligen!?
  Er is in het onderzoek 30% meer bezoek geprognotiseerd en dat lijkt me een onhaalbare doelstelling voor de “bewoners” van het Cultuurcluster, die op zichzelf niets meer ter plekke toevoegen dan in hun huidige onderkomen.
  Nogmaals we gaan clusteren ten kosten van spreiding en investeren moet je in cultuur en niet in stenen.
  ondersteun het referendum op: http://WWW.KULTUURKLUTSER.NL

  • Erwin Kruijzer

   En daar gaat die weer met z’n onzin. Jan word wakker en denk mee in mooie programma’s! Het gaat helemaal niet om Paradiso of Melkweg bands. De wereld van de popmuziek is veranderd. Amsterdam loopt op termijn over van de activiteiten en reuring. Men moet well buiten de stad gaan kijken. Sla de kranten er maar op na.
   CC GAAT EEN SUCCES WORDEN! Nu nog die afgrijselijke website van jullie uit de lucht. Wat een misvormgeving en tijdsverspilling. Jullie zijn al maanden bezig en je zit nog onder de 2500? Zo lkan ik het ook. Bovendien lieg je de mensen voor in de gestelde kosten. DIe zijn helemaal geen 30 miljoen.

   • Jan de Bruin

    beste Erwin, het wordt tijd dat je je reacties wat meer inhoud geeft. Uit alles blijkt dat je wel voor het CC bent maar eigenlijk weet je totaal niets over de achtergronden en de risico’s die de culturele infrastructuur van Zaanstad loopt. En nee het is inderdaad geen 26,5 miljoen maar als de teller op termijn stopt en Zaanstad doet niet geheimzinnig over de werkelijke kosten zal je zien dat 35-40 miljoen eerst komt. En nee de website gaat niet uit de lucht maar zal na het indienen van het referendum volstromen met steunbetuigingen! Dus http://WWW.KULTUUKLUTSER.NL
    Einde discussie.

  • caramelvla

   Wat een goede vraag, Jan.

   Heb je al aan de programmeurs van De Flux/De Kade/Drieluik gevraagd hoe ze dat gedaan hebben of gaan doen?

   Ik ben benieuwd naar hun antwoord, jij ongetwijfeld ook.

 • Mulder

  Cultuurhuis bestaat uit lucht , tenminste ruim 30% is vide. Dus lucht of niet bruikbaar of onnodige investering dus geld weggooien. Waarom zoveel lucht? Geen goed programma van eisen? Teveel kubieke meters? Te weinig cultuur of veel te veel geld.? De directeur van weet het zeker het gaat lukken , wat is nog niet bekend, wel plannen , ideeën , geloven , wensen en 6 horica bedrijven. Het wordt fantastisch. De opmerking van Raadsheer Molenaar was het enige intelligente wat ik gehoord heb . Inderdaad een congrescentrum , tentoonstellings en presentatie ruimten voor bedrijfsleven kunst en cultuur onder commerciële directie.

 • Eelco

  Los van geld en of het wel of niet gaat slagen van de bestemmingen is het ook een enorm pand (althans, wat ik opmaak uit de foto in het NHD) dat veel schaduw gaat werpen op dat wat er nu staat. Het lijkt een knoepert van een gebouw te worden waar de rest van de gebouwen bij in het niet vallen. Ik zag ook nog een terrasje ingetekent, geheel volgens de Zaanse traditie in de schaduw. Zal wel een ‘artist-impression’ zijn, maar dan nog. Waarom willen we dit? Wie wil dit? Ik zie het niet zitten.

 • TheMX

  Eindelijk weer een echt poppodium. Is ook goed dat men nu niet alleen naar de dam hoeft voor een avondje uit.

  icm 20.000 extra woningen (50.000) extra inwoners, begint het een bruisende stad te worden, waar straks altijd wat te doen is, en met voldoende aanloop, ook dankzij de twee hotels op steenworp afstand.

  Kritiek op het plan is natuurlijk vrij voor iedereen, vraag me wel af in hoevere deze mensen uberhaupt wel eens te vinden zijn in het centrum van Zaandam, en met name ook in de late uurtjes.

  • Jan de Bruin

   beste Anonieme TheMX, je bent vast geen echte Zaankanter want anders zou je het Guisveld niet opofferen voor
   woningen waarin vermoedelijk alleen maar mensen uit Amsterdam komen te wonen.
   De Zaanstreek is beroemd door zijn slagenlandschap waarvan al genoeg verdwenen is, dus handen af van het Guisveld!

   • TheMX

    Wie zegt dat het guisveld daar voor opgeofferd wordt? Heb slechts gelezen dat dit tot de mogelijkheden behoord. Overigens woon ik op 1 week na mijn totale 29 levens jaren in Zaanstad.

    In die tijd kwamen veel mensen van Amsterdam naar Zaanstad. Het zou zomaar kunnen dat meer dan de helft van de bewoners nu van een andere stad afstammen.

    Waarom zouden mensen uit Amsterdam niet welkom zijn? of waarom zou je ze indien het guisveld wel bebouwd zou worden, dit verkiezen boven eht welzijn van 3 grasprietjes?

    Zelf woon ik aan de provincialeweg, en de vraag komt wellis in mij op waarom ik bevoorbeeld in het lawaai moet slapen omdat het guisveld bespaard wordt? slaan we daar niet een klein beetje in door?

    50% van Zaanstad is Natura 2000 gebied. Grote kans dat u ook op een stuk grond woont wat recent bebouwd is, net al misschien het guisveld in de toekomst.

   • Erwin

    Jan je bent een ouderwets chauvinistische gevalletje vat zuur uit de Zaanstreek. Wel hierom. Zie nou gewoon eens onder ogen dat Amsterdam overloopt van de evenementen, expats en juppen. Voor de gemiddelde Amsterdammer die wil uitbreiden met gezin is de regio Noord en Zaanstreek een prachtige nog betaalbare plek om een huis te kopen/huren. Zaanstad hoort bij de regio Amsterdam. Met die prachtige nieuwe mensen komt ook zeker een culturele behoefte die op vele manieren in te vullen is. Zowel economisch als cultureel een win-win. En jij beweert dus dat in Guisveld geen Amsterdammers mogen komen wonen? Start nog een 2e petitie zou ik zeggen. Anti econoom! Ga lekker met pensioen ipv nieuwe jonge mensen met ambitie tegenhouden. Het versterkt alleen maar het gevoel dat het CC er moet komen. Ik reis voor mijn werk de hele wereld rond. Zeg tegen een buitenlander dat je uit de Zaanstreek komt en hij kijkt je wazig aan. Zeg dat je uit Amsterdam komt en je word met gejuich ontvangen. Dit is gewoon een gegeven. Zoals je vraag en aanbod hebt. Wees trots dat zaanstad op de flow van Amsterdam mee kan gaan. Haal de mensen binnen, start een cultuurhuis en je zet deze streek echt op de kaart.

    • Typo

     Volledig mee eens. En mooi om in deze levendige discussie ook positieve geluiden te lezen ten aanzien van het CultuurCluster.

    • Jan de Bruin

     beste Erwin, als opgeleid Bioloog ben ik goed op hoogte van het belang van het slagenlandschap rond Zaanstad. Gelukkig is ook de Raad in grote meerderheid tegen het bebouwen van het Guisveld. De nieuwe bewoners van buiten de Zanstreek zijn nu juist de doelgroep die qua interesse niets met cultuur hebben maar alleen voor de sociale woningbouw naar het goedkopere Zaanstad komen.
     Daar heb ik op zichzelf niets op tegen maar wel op je tamelijk ongenuanceerde reactie die niet getuigt van enig inzicht in de omvang van de problematiek rond de interesse voor cultuur, het aanbod daarvan en de (toekomstige) omvang van de fabriek, de bieb en Fluxus. Deze (en veel andere culturele instellingen) organisaties zijn door alle bezuinigingen van de afgelopen jaren
     volledig uitgekleed. dus reageer svp alleen nog maar als je echt inhoudelijk iets bijdraagt aan de discussie!

     • Erwin

      Ach Jan
      Iedereen die reageert op jou kromme stellingname zijn in jou ogen niet capabel, op de hoogte, geinformeerd of wat dan ook.
      Ik ben blij dat het merendeel van de Zaankanters hier heeeel anders over denkt.

 • derk peeters

  DE plaats waar altijd iets te doen is. Meestal door anderen. Theo Maassen had het eens over zijn geboorteplaats. Op zaterdag ging iedereen naar het centrum om te kijken of er wat te doen was. Ja hoor een drukte van belang.

 • Erwin Kruijzer

  Een geweldig pand met een spraakmakend ontwerp. Dit zet Zaanstad op de kaart. Los van het nog te ontwikkelen programma een uitstekende ligging naast het station. Bovendien een architectonische trekker! Ik word alleen een beetje moe van die paar schreeuwers met hun petitie. Er zijn geen daadwerkelijke alternatieve plannen. Slechts ideeen gebaseerd op los zand. Wie gaat er nou een poppodium op het Hembrugterrrein bedenken? Mijlenver weg van het station. Hoe wil je bij nachtprogramma’s je publiek bedienen? Bussen inzetten? Dat gaat pas geld kosten. Of dat gekeutel in oude gebouwen verdeeld over de stad. Dat gaat op termijn veel meer geld kosten dan met spraakmakende organisaties in 1 prachtig pand gaan zitten. Tuurlijk moeten er nog wat dingen veranderd worden. Natuurlijk moeten we kijken naar de kosten. Maar zoals het er nu naar uitziet gaan dit het helemaal worden. Binnen de begroting.

 • Diane

  Wat een prachtgebouw! Ik kan niet wachrten!!! Overal hoor ik geweldige reacties. Dat handjevol oude zeurders zullen we gewoon maar voor kennisgeving aannemen. Die meneer van DZ met z’n congresgebouw. Ach kom nou toch. Een paar schuifwandjes? Wat een beledigimg voor die mensen die hier zo hard aan werken om het tot een succes te maken. Meneer van DZ? Hoeveel schuifwandjes heeft u zelf thuis? Lekker Old Skool van die zeventes schuifwandjes. hhihihihi

  • Boon

   Vergeet niet dat deze mijnheer samen met zijn compaan van POV wel bijna
   een vijfde van de zetels in de raad vertegenwoordigt. Samen met de njet fractie van de SP is dat wel bijna een derde van de kiezers uit de Zaanstreek.

   • Erwin

    En daar loert dus het grote gevaar. Er is niet eens een goed doordacht alternatief voor het Cultuurcluster. Als dit niet doorgaat dan is er geen ander plan. Dat die Jan en zijn ´clupje´dat niet door hebben stemt mij heel droevig.

 • Ties

  Beste redactie,
  HET GEBOUW KOST GEEN 30 MILJOEN!

  • Jan de Bruin

   nee inderdaad het gaat ca 40 miljoen kosten!!! Let op mijn woorden, als de Gemeente tenminste op termijn
   opening van financiele zaken zal geven!

   • Ties

    Waar baseer je dit op Jan? Je loopt keihard te liegen en bent bezig met pure stemmingsmakerij. Hou daar mee op. Gewoon met gezond verstand prachtige dingen hier in de stad neerzetten. Dat is wat we hier willen zien. Reuring voor iedereen.

 • Boon

  Of er nu wel of niet moet worden gebouwd weet ik niet echt maar ik heb wel wat aantekeningen.
  Ik ben geen uitgaander maar dat ik vorige week ’s avonds lopend vanaf de Fabriek naar het Station moest gaf geen prettig gevoel. Een lange weg zonder enig leven.
  Dus is dat het manco van Zaandam veel donkere stukken tussen de diverse cultuurtempeltjes.
  Een filmhuis met kleine zaaltjes is gewoon aanvullend op het huidige , alleen de plaats veranderd. Als de vrijwilligers niet meegaan is er natuurlijk ook kans dat er nieuwe zich opgeven voor een nieuw pand.
  En je kunt je natuurlijk afsluiten voor een nieuwe bouwopgave omdat je bang bent voor de vleesetende Amsterdammers maar ook al bouw je niets meer dan komen ze gewoon over het Noordzeekanaal . Voor de huidige Zaanse woningbezitters een goed vooruitzicht met die nu al weer overkokende woningmarkt in het zuiden.
  Maar kwa locatie is het een goede plek, alle OV komt er samen en met de mogelijke verdichting van spoor en of metro wordt dat punt alleen maar interessanter.
  Nu nog die dorpelingen er van overtuigen dat Zaanstads centrum zich echt bij het NS Station Zaandam bevindt en niet bij Pont Buitenhuizen of de Noorderhoofdstraat.

 • De Orkaan

  Even over de kosten. Hier de tekst van de site van Zaanstad:

  Het cultuurcluster zelf is geraamd op 23 miljoen. Daar komt nog 7 miljoen bij voor de infrastructuur rond het Cultuurcluster: een fietsenstalling, een Kiss & Ride, fietspaden en een toegang voor trouwauto’s.

  De kosten voor huur en beheer van het Cultuurcluster zijn geraamd op 2,3 miljoen per jaar (dit is inclusief de dekking van genoemde bouwkosten. 1 miljoen van dit bedrag wordt gedekt uit de huidige bijdragen van de instellingen voor huur en beheer. De overige 1,3 miljoen is extra subsidie.

  • Ties

   Precies 23 mil. Waarvan het grootste deel weer in de gemeentekas terug vloeit. De andere 7 mil moet sowieso uitgegeven worden. Anders geen adequate fietsenstalling bij het station en goede fietspaden. Of gaan we generaties lang in die bouwkeet onze fiets parkeren?

 • De Orkaan

  Het vloeit in de gemeentekas terug die daarmee de bouw financieren, dus dat is vestzak-broekzak. Het moet eerst door de gemeente opgebracht worden. Of die andere zaken 7 miljoen hadden gekost als ze niet in het cultuurcluster waren ondergebracht zullen we nooit te weten komen. Elk gebouw dat daar opgetrokken was (oorspronkelijk: winkels, kantoren, jongerenhuisvesting, K&R, stalling en taxi’s) had ook geld gekost. Maar de NS eiste een publiekstrekker.

  • Erwin

   Dit klopt niet. Ik begrijp dat de redactie partijdige journalistiek hier voert.

   • De Orkaan

    Wij begrijpen niet zo goed wat met “partijdige journalistiek” wordt bedoeld. De gemeente geeft instellingen subsidie, die dragen dat voor een deel weer af aan de gemeente omdat ze ruimte in het Cultuurcluster huren. Daarnaast krijgen ze subsidie voor activiteiten en stopt de gemeente extra geld in het Cultuurcluster, 23 m voor cluster en 7 voor infrastructuur (althans, dat is de raming, er moet nog een consortium gevonden worden die dat voor dat bedrag wil bouwen en exploiteren). Dat zijn de feiten.

 • Erik Esteie

  Ik denk dat het tijd wordt om de Kade te gaan kraken en daar regionale bandjes te laten optreden

 • Erik Esteie

  Wat is er eigenlijk gebeurd met het orginele plan voor Figaro?

  http://www.scala-architecten.nl/project/appartementen-figaro-inverdan

 • Jan de Bruin

  Inzake het wegtrekken van veel culturele activiteiten uit de rest van Zaanstad stond vandaag in het NHD een artikel over de restauratie van De Vermaning in Wormerveer. Alarmerend was de uitspraak van voorzitter Tjalling Beets: “In Wormerveer zijn de afgelopen jaren (door enorme bezuinigingen op cultuur) steeds meer podia en locaties gesloten, het verenigingsleven is ingestort.”
  Zie hier de effecten van de bezuinigingen op de culturele infrastructuur van Zaanstad ten gunste van een Cultuurcluster dat alle culturele initiatieven buiten Zaandam zal wegtrekken!!!
  Stop dit en ondersteun het referendum op: http://WWW.KULTUURKLUTSER.NL

  • Erwin

   En weer een insinuering van De Bruin gebaseerd op los zand. zucht
   Niemand heeft gezegd dat het al gereserveerde budget voor het Cultuurcluster ten koste gaat van andere activiteiten en culturele infrastructuur in de stad.

 • De Orkaan

  In deze raadsperiode zijn vrijwel alle culturele instellingen gekort op hun budget. Voor de komende periode is dat natuurlijk niet helemaal zeker. Pas geheel onzeker wordt het als een nieuwe coalitie aantreedt.

 • Het krijgt een leescafé, count me in! 😀

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *