De architecten van het nieuwe Cultuurhuis naast het station in Zaandam presenteerden op 3 december plannen van het gebouw. Weliswaar nog ‘voorlopig’, maar al wel gedetailleerder dan de plannen die enkele maanden geleden bekend werden.

In het voorjaar weten we of er een bouwer gevonden kan worden die het gebouw voor € 30 miljoen naast het stadhuis en tegenover het Inntel Hotel neer wil zetten.

Eén ding is zeker nog onzeker: de naam van het gebouw. Bij de architect MVRDV wordt over de “huiskamer” gesproken, maar Paul Laport van GroenLinks verwoordde de mening van velen toen hij opmerkte dat dit wel heel erg truttig was. (De Orkaan publiceerde eerder een serie van tien suggesties). Hieronder de huiskamer van de Huiskamer.

cultuurhuis huiskamer

Aart Molenaar van DZ informeerde hoe vast de wanden in het cultuurhuis stonden, DZ wil namelijk liever een congrescentrum in het gebouw en denkt dat in de toekomst op te lossen door een paar tussenwandjes te plaatsen. De architect keek bedenkelijk bij deze suggestie.

In de presentatie is er ook nog steeds sprake van “De Fabriek” als filmhuis (zie hieronder). Of dat echt zo gaat heten is nog maar de vraag. In het gebouw van “De Fabriek” wil de huidige horeca-exploitant een eigen filmhuis beginnen. Twee filmhuizen in Zaandam die beide dezelfde naam hebben zou tot verwarring leiden.

cultuurhuis fabriek

Van binnen ziet “De Fabriek” er zo uit, met drie filmzalen voor in totaal 200 bezoekers.

cultuurhuis fabriek 2

De capaciteit van de popzaal is 550 personen. Op andere plekken hoor je ‘bijna niks’ verzekerde de architect de raadsleden.

popzaal cultuurhuis

Harrie Swinkels van Fluxus dacht dat er meer mensen naar het nieuwe cultuurhuis zullen komen dan naar de aparte vorige locaties. Waarop dat gebaseerd was, bleef echter onduidelijk. Ook zei hij dat er óf één nieuwe organisatie kwam, óf dat Fluxus namens alle clubs (Filmhuis, Zaanradio, Babel, Bieb) zou gaan opereren.

Vanaf het Stadhuisplein ziet het er op de tekening in ieder geval lekker druk uit.

cultuurhuis vanaf stadhuisplein

Opzienbarend is ook hoe het aanzicht vanaf Provincialeweg is, een kolos met aan de overkant het Intell hotel.

cultuurhuis vanaf provincialeweg

Vanaf de andere kant gaat het er zo uitzien.

cultuurhuis vanaf provincialeweg 2

Een schema van de verkeersstromen laat zien dat er ook een doorgaande autoroute langs het Cultuurcluster komt. Ook de taxistandplaatsen zijn ingetekend. De fietsroute over de Buiging is niet ingetekend.

cultuurhuishuis verkeer

Bovenop komen waarschijnlijk geen woningen, dan zou de prijs van het complex nog verder oplopen (nu zo’n € 30 miljoen) maar wel een dakterras. Er wordt gedroomd over openluchtconcerten.

cultuurhuis dakterras

Zo ziet het opengewerkte model eruit, op de onderste twee lagen komen fietsenstallingen.

cultuurhuis huiskamer opengewerkt

Een paar dingen moeten nog uitgewerkt worden… de kosten bijvoorbeeld.

cultuurhuis kosten