Het besluit is genomen: in het Twiske mogen ganzen voortaan worden afgeschoten. Dat mocht eerder niet vanwege de Natura 2000-status, maar na onderzoek en een ecologische toets is het nu toegestaan. De maatregel is bedoeld om schade aan natuur en zwemwater tegen te gaan.
Vanuit de gemeenteraad van Zaanstad is er stevige kritiek: PvdD, SP en ROSA dienden een amendement in tegen het afschot en pleiten voor diervriendelijker alternatieven.
Ingrijpen
In Het Twiske verblijven het hele jaar door grote groepen grauwe ganzen. Volgens het recreatieschap is de populatie sinds 2015 ‘explosief gegroeid’. De ganzen zouden oevers en rietkragen kaalvreten, broedvogels verdrijven en het zwemwater vervuilen met uitwerpselen. Eerdere maatregelen zoals verjaging, nestbehandeling en het plaatsen van fysieke barrières hebben volgens het bestuur onvoldoende effect gehad.
Daarom is nu besloten om in te grijpen: de ganzen mogen tijdens de ruiperiode – als ze niet kunnen vliegen – worden gevangen en gedood met CO₂, en in het voorjaar gericht worden afgeschoten. Dat mocht eerder niet, omdat Het Twiske een beschermd Natura 2000-gebied is, maar nu mag het wel.
Protest
De fracties van de PvdD, SP en ROSA in Zaanstad hebben een amendement ingediend tegen het besluit om ganzen af te schieten. Ze noemen jacht ‘een bijzonder dieronvriendelijke methode’ die ‘niet past binnen het dierenwelzijnsbeleid van Zaanstad’. Ook betwijfelen ze de effectiviteit:
‘Jagen kent geen aantoonbare effecten op de populatieomvang van ganzen. Sterker, uit onderzoek blijkt dat jagen juist een versterkend effect heeft op de (lokale) populatiegroei.’
Dat onderzoek is een factsheet van de Dierenbescherming, waarin staat dat afschot en ruivangsten nauwelijks bijdragen aan het structureel verkleinen van de populatie, en dat het aantal ganzen ondanks het grootschalig doden eerder toeneemt dan afneemt.
De partijen vinden dat er veel meer moet worden ingezet op preventieve en innovatieve maatregelen, zoals het inzetten van drones, nestbeheer en het inrichten van ganzenrustgebieden. Ze roepen het recreatieschap op om af te zien van de jacht en pleiten voor het zo snel mogelijk intrekken van de toestemming voor het doden van ganzen.
In mei vorig jaar organiseerde de PvdD een ‘Ganzenmars’ in Het Twiske om te protesteren tegen het afschieten van ganzen. In onze podcast spraken we ook met Peter van Poelgeest van Duurzaam Fauna Advies, die aangaf dat afschieten volgens hem onnodig is.
Door: Nick Boeske. Info: Raadsinformatiesysteem Oostzaan, amendement, eerdere geschreven artikelen en onderzoek van de Dierenbescherming. Foto: Arne Doornebal.
" Als het kalf verdronken is, dempt men de put!"
Het is te hopen dat de grote natuurbeheerders ( LNH en Staatsbosbeheer o.a. met een structureel plan komen, want zij creëeren momenteel ideale broedgebieden voor diverse soorten ganzen!!! het tij moet echt om, anders blijft er weinig van de biodiversiteit over. Vooral ook het waterleven wordt
regelrecht bedreigt!
helaas is het noodzakelijk om de ganzen populatie te verkleinen ik duik in het twiske en zie de water kwaliteit achteruit gaan door ganzen stront en de vis populatie is heel hard gedaald door het alkalische water hierdoor komt blauwalg veelvuldig voor door de vervuiling