AZ heeft geschiedenis geschreven door als eerste Nederlandse club ooit de UEFA Youth League te winnen. In de finale in Genève waren de talenten van AZ onder 19 met 5-0 te sterk voor het Kroatische Hajduk Split.

De ploeg van trainer Jan Sierksma maakte indruk door Shamrock Rovers, Rode Ster Belgrado en Eintracht Frankfurt uit te schakelen. Vervolgens zetten ze hun reeks van overwinningen voort door te stunten tegen Barcelona, Real Madrid en Sporting Lissabon in de Champions League voor spelers onder de 19 jaar. Na de gewonnen finale kon aanvaller Mexx Meerdink zichzelf ook kronen tot topscorer van de competitie. Hij maakte maar liefst negen doelpunten in zes wedstrijden.

AZ zocht de eerste helft veel de aanval, terwijl Hajduk vooral verdedigde, wat leidde tot veel kansen voor de club uit Alkmaar. Luka Vušković maakte een onbezonnen sliding in het strafschopgebied, wat resulteerde in een penalty voor AZ. Jayden Addai, ooit begonnen bij VPV Purmersteijn, benutte deze penalty vlak voor rust.

Bron: Ziggo Sport

Na rust bleef AZ de betere ploeg. In de 70e minuut scoorde de 19-jarige aanvaller Ernest Poku twee doelpunten binnen vijf minuten. Eerst met een hard schot van afstand en daarna met een geplaatste schot na een ‘één-tweetje’ met invaller Meerdink.

Vanaf dat moment was de wedstrijd beslist en was het duidelijk dat AZ met de Europese prijs naar huis zouden gaan. Meerdink zorgde uiteindelijk voor het slotakkoord door na een mooie actie de 4-0 te scoren en daarna nog de 5-0 binnen te schieten.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ – Hajduk Split 5-0 (1-0)
UEFA Youth League

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Enoch Mastoras (84. Jurre van Aken), Wouter Goes, Lewis Schouten, Daniël Beukers; Kees Smit (88. Job Kalisvaart), Fedde de Jong, Dave Kwakman; Jayden Addai (84. Tom Kerssens), Ernest Poku (84. Jayen Gerold), Ro-Zangelo Daal (46. Mexx Meerdink).

Opstelling Hajduk Split: Borna Buljan; Niko Đolonga (62. Krešimir Nazor), Mateo Jurić-Petrašilo, Luka Vušković, Šimun Hrgović; Ante Kavelj, Marko Capan (68. Tomislav Arković); Jere Vrcic (78. Nino Duić), Roko Brajkovic (, Roko Brajkovic, Mate Antunociv (62. Noa Skoko).

Scoreverloop: 45. Addai (Pen.) 1-0, 70. Poku 2-0, 76. Poku 3-0, 79. Meerdink 4-0, 87. Meerdink 5-0.