Hoe repareer je een kraan?*

Een druppelende of lekkende kraan komt altijd op een vervelend moment. Het druppelende geluid kan zich al snel ontwikkelen tot een flinke stoorzender. Daarnaast verspil je onnodig een hoop water. Erg onprettig, maar het kan iedereen overkomen. Ben je benieuwd hoe je zelf een lekkende kraan kunt reparen? Lees dan snel verder. 

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – Twenty Four Webvertising

Soort kraan

Voordat je begint met het repareren van een kraan, is het belangrijk om te kijken naar met wat voor soort kraan je te maken hebt. Een Quooker kraan moet op een geheel andere manier gerepareerd worden dan andere kranen bijvoorbeeld. Mocht je Quooker kraan onverhoopt te lekken, dan is het aan te raden om het reservoir uit te zetten middels de aan en uit knop. Vervolgens moet je het kokende water uit de kraan laten lopen tot er koud water uit begint te komen. 

Naast een kokend waterkraan zijn er natuurlijk nog andere soorten kranen. Het verschil zit hem voornamelijk in het binnenwerk van de kranen. Met wat voor soort kraan je te maken hebt, kun je als volgt achterhalen:

Draai de kraan open:

  • Moet je drie keer draaien voor de kraan open is? Dan heb je te maken met een kraanleertje en moet je kraanleertjes aanschaffen en vervangen.
  • Is de kraan in één keer open? Dan heb je te maken met een keramische kraan. In dit geval moet je een keramisch binnen deel aanschaffen. 

Het repareren van een lekkende kraan

Het repareren van een kraan klinkt als een flinke klus, maar eigenlijk is het niet zo moeilijk. Waarschijnlijk moet er een kraanonderdeel vervangen worden. Op vervangingsmarkt.nl kun je verschillende kraanonderdelen vinden van diverse merken. 

Wanneer je last hebt van een lekkende kraan dien je eerst de hoofdkraan af te sluiten en het resterende water uit de kraan te laten stromen voordat je begint met de reparatie. Vervolgens haal je de knop van de kraan er af. Hoe je de knop van de kraan verwijdert, verschilt per kraan. Meestal zit er een afdek knopje op het bedieningspaneel die je er met een schroevendraaier uit kunt halen. Nadat de knop is verwijdert, is de binnenkant van de kraan zichtbaar. Je kunt dan het bovenste gedeelte van de kraan eruit halen, en dat is in de meeste gevallen het gedeelte wat vervangen moet worden. Het vervangende deeltje maak je dan weer vast aan de kraan waarna je de hoofdkraan weer kan openen om te kijken of de kraan nog steeds lekt. Lekt de kraan niet meer? Dan kun je de knop van de kraan er weer op monteren en is de kraan gerepareerd.

* De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze commerciële bijdrage.

Deel dit artikel: