Hotel Wonderland sluit…

De Theaterproductie ‘Hotel Wonderland’ die vanaf april op het Hembrugterrein in Zaandam te ‘ondergaan’ was, is gestopt wegens financiële problemen.

De kaartverkoop viel zodanig tegen volgens de organisatie, dat de verliezen alleen maar opliepen. De organisatie doet z’n “uiterste best om iedereen die een kaart heeft gekocht te compenseren.” Ook voor leveranciers en ander schuldeisers wordt een oplossing gezocht.

De productie zou eigenlijk in november 2021 starten maar vlak voor de première ging de lockdown in waardoor de opening vijf maanden werd uitgesteld. De kosten liepen door en omdat het een beginnende organisatie was kon men nauwelijks rekenen op compensatiesteun (die is gebaseerd op inkomsten uit eerdere periodes). De overheid heeft wel extra steun voor de cultuursector aangekondigd maar in hoeverre Hotel Wonderland daarvan kan profiteren is nog de vraag.

Het theater was een onderdompeling-ervaring waarbij de gasten tegelijkertijd figurant en publiek waren. De voorstelling was in het Engels. De kaarten (inclusief eten en drinken) kosten € 95 per stuk. Ondanks lovende kritieken werden er na de première maar 150 kaarten per week verkocht en dat was te weinig om de kosten te dekken.

Volgens de organisatie is de Hotel Wonderland niet failliet:

“we werken aan een schuldeisersakkoord, waarin de nog te ontvangen steun van de overheid voor de sluitingsperiode een grote rol speelt. Faillissement zou voor iedereen die betrokken is nog veel meer schade betekenen, daarom stellen we alles in het werk om dat te voorkomen.”

De voorstellingen zijn ‘voor onbepaalde tijd’ stilgelegd:

“we hebben te veel last van de marktomstandigheden om door te kunnen gaan. De na-effecten van Corona en de ongunstige timing van onze heropening, na zes maanden sluiting, zijn zo heftig dat het ook voor de nabije toekomst niet reëel lijkt om genoeg kaarten te verkopen.”

Meer informatie bij hotelwonderland.nl/faq.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • hans van rheenen

  Een erg interessant innovatief en nog nooit meegemaakt aanbod … een theater zonder zaal en zonder stoelen, waar de bezoekers èn meerdere scenes door elkaar lopen.

  Elders (in de wereld) ook bewezen succesvol, dus jammer dat het (nog) niet aan het “culturele aanbod” van Zaanstad kon worden toegevoegd, direct naast het cultuur-verwende Amsterdamse en internationale publiek.

  Wat mij weerhouden heeft om naar de première te gaan, zelfs straks nog zou blijven afhouden, is het feit, dat de gehele show in het Engels gedaan wordt, zonder ondertiteling!

  Ook de naam “Hotel Wonderland” zet kàn problematisch zijn en mensen op het verkeerde been zetten die meer geworteld zijn in de Hollandse klei of veen…

  “Véél’s te duur voor één overnachting in Zaanstad” hoorde ik wel vaker, wanneer het over het nieuwe Hotel Wonderland ging.

  Ik wens de hele, hardwerkende groep, in de toekomst, toch veel succes.

 • Dries Bugger

  Midden in de corona periode zoiets beginnen.. dat kan je lef noemen. Of gewoon naïef. Dom. Te optimistisch. En ga maar door. 95€ voor een kaartje is geen kattenpis. Je neemt dan wel een bewust risico..

  • Tiamo Idzenga

   Het is niet vernoemd, maar de 95 euro is inclusief eten. Dat is helemaal niet verkeerde aangezien er 12+ acteurs meer dan een uur voor een kleine groep mensen beschikbaar moeten zijn.

  • Siska Rekmans

   Zoiets bedenken en tot uitvoering brengen vergt jaren aan voorbereiding en investering. In corona periode openen heeft niets met naïviteit te maken. Ze hebben gewoon domme pech gehad en dat is enorm vervelend (om het zacht uit te drukken) voor iedereen die erbij betrokken is

  • Joep Vanderfeesten

   Erg negatief verwoord. Dit soort initiatieven kun je alleen maar toejuichen en critisism is goed maar denk in oplossingen en stuur niet aan op een klaagzang.

 • Fred Blijestein

  Waarom moest dit in het Engels?

 • Gemma vd kerkhof

  Ik ben ook geweest en vond het een geweldige ervaring die je niet eens uit kan leggen…..❤️ Voor alle acteurs. (mijn vriend had de tickets gekocht toen ik hoorde hoe duur zei ik meteen dat ik dat nooit zou hebben gekocht zonder dat je weet wat je kan verwachten maar het was elke euro waard 😊) bedankt nog Willie dat je hebt meegenomen naar deze super onvergetelijke avond 🙏🏼

 • hans van rheenen

  Nou, de sympathie (en meer) voor Willie spat eraf … goede keus geweest!

  Ik heb de organisatie van Hotel Wonderland per mail gevraagd of een doorstart eventueel in de Nederlandse taal mogelijk zou zijn … maar nog geen antwoord!

  Mijn lief zou ik dan ook meteen om een Hotel Wonderland-cadeaubon vragen …

  “Mensen die de zon in andermans leven brengen,
  zullen zelf ook haar stralen voelen”

  ( Sir James M. Barrie)

  • hans van rheenen

   Met de spreuk: “Als je denkt dat het tegenzit, denk dan opnieuw” …

   had ik inmiddels contact met Raymond van Hotel Wonderland en hem gevraagd of de show bij een nieuwe aanloop (óók) in het Nederlands zou kunnen, waarop hij bevestigde “dat dit bereids in voorbereiding is, maar … dat gaan we niet halen tot de zomer, door de onzekerheid, dat we niet weten of de marktsituatie dan daadwerkelijk anders is”.

   Er was eerder ook contact geweest met de gemeente Zaanstad, die dit evenement landelijk als een unicum in Nederland had kunnen binnenhalen en introduceren èn aan de culturele aanbiedingen zou hebben kunnen toevoegen, terwijl de stad intussen sterkt groeide en met de doorgaans cultuur-verwende Amsterdammer vlak voor de deur in Zaandam als potentiële gast en … vergeet het bedrijfsleven niet, dat vaak naar “uitjes” zoekt om hun klanten en leveranciers met een leuk uitje te willen plezieren.

   “We zijn het helemaal eens om door te gaan maar de reserves zijn op en we kunnen en mogen gewoon niet meer door nu” gaf Raymond verder nog teleurgesteld aan.

   ERGO: Dùs niet uitgesloten, dat we toch nog naar een show in het Nederlands kunnen gaan, waarbij er géén toneelbühne is en je met de vele acteurs door de locaties moet meelopen …

   inclusieve “drink and food” (drankje en hapjes).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *