Hout impregneren is een techniek om hout te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, schimmels en insecten. Het hout wordt behandeld met een speciale vloeistof die diep in de vezels van het hout dringt en zo een beschermende laag vormt. Balken van Douglas hout, tuinmeubelen, schuttingen en terrassen zijn slechts enkele voorbeelden van houten objecten die kunnen profiteren van een goede impregneer behandeling.

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – ToBeFound.nl

Hoe impregneer je hout op de juiste manier?

Er zijn diverse producten op de markt die geschikt zijn voor verschillende soorten hout en toepassingen. Begin altijd met een schoon en droog oppervlak. Als er nog oude verfresten of vuil op het hout zitten, verwijder het dan eerst grondig. Breng de impregneervloeistof gelijkmatig aan met een kwast, roller of sproeier. Laat het hout vervolgens goed drogen volgens de aanwijzingen op het product. Meestal is 24 uur voldoende, maar het kan variëren. Na het drogen is je hout beschermd en klaar voor verdere behandeling zoals verven of beitsen. Een populaire website waar je veel informatie kunt vinden over dit onderwerp is douglas-hout.nl. Hier kun je advies krijgen over welk product het beste bij je past en hoe je het hout het beste kunt voorbereiden en behandelen

Waarom is hout impregneren zo belangrijk?

In Nederland kennen we een vochtig klimaat. Dit betekent dat houten objecten die buiten staan, zoals tuinmeubelen of schuttingen, snel last kunnen krijgen van vocht, schimmel en houtrot. Door hout te impregneren, wordt het waterafstotend gemaakt. Water kan dan niet meer in het hout trekken en het hout gaat veel langer mee. Daarnaast biedt het impregneren van hout bescherming tegen insecten zoals houtworm. Vooral in Nederland, waar regen en vocht een groot deel van het jaar aanwezig zijn, is het impregneren van hout dus geen overbodige luxe maar een belangrijke stap in het onderhoud van hout.

Wanneer ga je over tot hout impregneren?

Het beste moment om hout te impregneren is direct nadat het hout is geplaatst of geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat het hout vanaf het begin optimaal beschermd is tegen vocht en andere invloeden. Als je al langer houten objecten in de tuin hebt staan die nog nooit zijn geïmpregneerd, is het alsnog een goed idee om dit te doen. Het kan de levensduur van het hout aanzienlijk verlengen en voorkomen dat je op termijn kostbare reparaties of vervangingen moet uitvoeren. De technieken en methoden voor het impregneren van hout zijn de laatste jaren flink verbeterd. Er zijn nu impregneermiddelen op de markt die milieuvriendelijk zijn en geen schadelijke stoffen bevatten. 

* De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze commerciële bijdrage.