Zaanstad heeft nog niet exact in beeld wat de gevolgen van de twee jaar huurbevriezing betekent voor de bouwambitie in de gemeente, maar dat die gevolgen fors zullen zijn, staat buiten kijf.

Woonwethouder Harrie van der Laan (POV) zei op vragen van zijn partijgenoot Jaap Keijser dat de maatregel van het kabinet ‘een groot probleem’ was. De precieze gevolgen voor Zaanstad heeft hij pas half juni in beeld, maar landelijk is er een investeringstekort van € 50 miljard. En als de wooncorporaties die inkomsten van de beloofde huurverhoging missen kunnen ze niet lenen: ‘Niet lenen betekent niet bouwen’.

Er zullen minder sociale huurwoningen worden gebouwd en het heeft ook funeste gevolgen voor de verduurzaming van woningen:

‘De ambities van Zaanstad komen in gevaar, de afspraken die we gemaakt hebben gaan we niet halen, misschien moeten we zelfs subsidies terugbetalen.’

De wethouder noemde bijvoorbeeld de Rosmolenwijk als een gebied waar de gevolgen voelbaar zullen worden. En dat zal al snel gebeuren: ‘Vanaf 2026 zakken we er doorheen.’

Zaanstad gaat wel bij het Rijk aandringen om afspraken die gemaakt zijn bij de Woontop na te komen, die zijn nu feitelijk opgezegd volgens Van der Laan. Die afspraken zijn in december met minister Mona Keijzer gemaakt (‘we werken samen aan het opschalen van de realisatie van nieuwe woningen naar 100.000 per jaar’) en zijn nu in de prullenbak terechtgekomen.

Aedes, de koepel van woningcorporaties, dreigt minister Keijzer met een kort geding als het kabinet de maatregel niet intrekt:

‘Het bevriezen van de huren van sociale huurwoningen heeft grote gevolgen, juist voor woningzoekenden en huurders. Woningcorporaties kunnen de komende jaren veel minder nieuwe huizen bouwen en woningen isoleren, terwijl ze juist daarover afgelopen december afspraken maakten met minister Keijzer.

Huurbevriezing in 2025 en 2026 is een eenzijdige inbreuk van het kabinet op die afspraken, waardoor corporaties ze niet waar kunnen maken. Daarom sommeren zo’n tweehonderd corporaties en Aedes minister Keijzer de afspraken alsnog na te komen. Zo niet, dan volgt een kort geding dat via de rechter af te dwingen.’

Door Piet Bakker op basis van Zaanstad Beraad (hier terugkijken) en informatie van websites van Aedes en Woontop (ministerie). Foto: Hondemanstraat in Slachthuisbuurt (Zaandam)