Pffff… ‘Je kunt niet alles behouden’. Het waren in 2009 de woorden van wethouder Ronald Ootjers, ooit verantwoordelijk voor monumenten.

De sloopvergunning voor de Zaandijkerkerk was al afgegeven. En hoewel succes vele vaders heeft, waren het ROSA’s Ruud Pauw en DZ die acht jaar geleden voor de sloop gingen liggen.

Door de samenwerking tussen Stadsherstel Amsterdam, de gemeente Zaanstad, de provincie Noord-Holland en vele betrokken particulieren, fondsen en historische verenigingen* is dit project gerealiseerd. Vrijdag wordt het officieel in gebruik genomen.

Gelukkig maar. Gisteren liepen wij er rond en rond en rond. Wij raden het iedereen aan. Het gebouw is een voorbeeld van geschiedenis die zichtbaar kan blijven terwijl het ook praktisch functioneel is in de toekomst. De woningen werden ontworpen door het Zaanse architectenbureau Nunc.

Een filmpje:

En wat foto’s:

*Dit project wordt breed gesteund
Dit project had zeker niet tot stand gekomen zonder breed plaatselijk draagvlak, Stichting Honig-Laanfonds, Historische Vereniging Koog-Zaandijk, BredeNHof Stichting, P.M. Duyvisfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Amsterdams Monumenten Fonds, Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk, Vrienden van Stadsherstel, gemeente Zaanstad en provincie Noord-Holland.

Hier lees je alles over het project bij de architect. En hier vind je ons dossier.