Insta-docu ‘Gekke Gerrit’ over NSB-burgemeester Krommenie

Eline Jongsma is de achterkleindochter van ‘gekke’ Gerrit Jongsma, ooit nazi-burgemeester van Krommenie. Tot voor kort wist ze niets van dit familiegeheim.

De schrijfster en filmer besloot samen met Kel O’Neill de Instagram-documentaire ‘His Name is My Name’ te maken: een speurtocht naar de achtergronden van deze verborgen familiegeschiedenis.

Het resultaat van de zoektocht door de archieven is een 10-delige animatie-documentaire die deze maand op Instragram in premiére ging.

De documentaire is hier te bekijken. Dat kan op de mobiele telefoon maar ook op de laptop of tablet. Op de overzichtspagina de afbeeldingen met de video-icoontjes aanklikken om alle delen te zien. Ze duren 2 à 3 minuten per deel. Niet vergeten het geluid aan te zetten.

De animaties zijn gemaakt door de Sloveense illustrator Jure Brglez. De Instagram-structuur is ontworpen door het Braziliaans-Amerikaanse team Imagination of Things. His Name is My Name is gemaakt in opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Paradox als onderdeel van Houses of Darkness.

Het werk over ‘gekke’ Gerrit Jongsma haalde zelfs The Guardian. Dank aan Erik Schaap voor de tip.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Erik Schaap

    Voor wie geen Instagram-account heeft: de afleveringen zijn ook op YouTube te vinden (zoek onder ‘Jongsma’ en ‘His name is my name’).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *