Job Cohen verzorgt de Holocaust Memorial Day-lezing

Zondag 29 januari om 14.00 uur wordt tijdens een bijeenkomst in Cultureel Centrum Bullekerk de Holocaust herdacht. De toegang is vrij, iedereen is welkom. 

Op 17 januari 1942, een ijskoude zaterdag, werd Zaandam als eerste gemeente in Nederland ‘Jodenvrij’ gemaakt. Drie dagen eerder hadden Joodse Zaandammers een brief met de kop: ‘Aanwijzingen voor de evacuatie uit Zaandam’, ontvangen. De eerste aanwijzing luidde: ‘U dient op eigen gelegenheid Zaterdag, 17 januari 1942 uit Zaandam te vertrekken.’ En aanwijzing elf was: ‘Niemand mag na vertrek uit Zaandam naar deze plaats terugkeeren.’

De lezing wordt dit jaar verzorgd door Job Cohen. Daarnaast dragen onder meer burgemeester Jan Hamming, de kinderen van de Zaanse Theaterschool en topvioliste Maria Milstein (Muziekhaven) met Ruud Luttikhuizen (piano) bij.  

Het thema van de herdenking is dit jaar: Sta op als een kind.

De herdenking wordt om het jaar georganiseerd op initiatief van De Maatschappij Zaanstreek-Waterland. Eerder gaven Abram de Swaan, Ad van Liempt, Hella de Jonge en Ronit Palache de Zaanse HMD-lezing.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *