Keramist Reinier den Adel overleden (1950-2023)

Veel Zaankanters zullen – zonder het te weten – het werk van de Zaanse keramist Reinier den Adel kennen. Hij bedacht het plan om de route van het Czaar Peterbeeld op de Dam naar het Czaar Peterhuisje aan ’t Krimp te markeren met keramiek-tegels met voetstappen.

Den Adel werd in 1950 in Wormerveer geboren. Op 20 juli overleed hij in Nauerna. Het afscheid van Reinier is maandag 24 juli om 11.30 uur in crematorium Westerveld.

Den Adel was zeer actief in de Zaanstreek, op veel plekken is zijn werk te vinden, en daarnaast gaf hij keramiek-cursussen, ondermeer bij Fluxus maar ook buiten de Zaanstreek.

Behalve op de route Dam-Krimp is werk van Den Adel te zien in de Russische Buurt (Menschikoffstraat), Jan Houtmanhof in Wormer (monument voor verzetsstrijders, door Reinier den Adel en Klaas de Boer (1944) en bij Zorgcentrum Nieuw Groenland (Bolksbeek, het Kalf).

Den Adel studeerde in 1974 af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Hij was ook bestuurslid van de Culturele Commissie Nauerna.

Hieronder een slideshow (8 foto’s) met foto’s van Den Adel en zijn werk.

Door Piet Bakker. Bronnen: gemeentearchief Zaanstad (meer foto’s zijn daar te vinden), overlijdensadvertentie, Zaanwiki, eerder nieuws op De Orkaan. Foto van Henk van de Leur: Reinier den Adel (1996) bij het door hem ontworpen voetstappenplan van het Czaar Peterbeeld op de Dam naar het huisje aan de Krimp t.g.v. de Czaar Petermanifestatie (NoordHollands Dagblad Krantencollectie).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *