Kiezen tussen laminaat of een PVC vloer*

Sta jij voor de keuze om een laminaat vloer of PVC vloer aan te schaffen? Dan kan het moeilijk zijn om een besluit te nemen. In beide gevallen gaat het om een harde vloerbedekking die gemakkelijk zelf te plaatsen is. Ontdek in dit artikel waar je zoal op kunt letten om tot een goede keuze te komen. 

Partnerproductie / Ingezonden mededeling – Twenty Four Webvertising

Rekening houden met de ondergrond

Het eerste waar je naar kunt kijken is de ondergrond waar je nieuwe vloer op moet komen te liggen. Voor het leggen van PVC vloeren is namelijk een stabiele en gladde ondervloer vereist. Dit betekent dat je PVC beter niet op een vloer van planken legt, want deze ondergrond beweegt te veel. Alleen klik PVC op een harde basisdrager is in dit geval een optie. Laminaat kun je op zo’n beetje elke ondergrond toepassen. 

De hoeveelheid geluid

Als je over een harde vloer loopt produceert deze geluid. Dit is met name het geval als je schoenen aan hebt. Vaak hoor je dat een PVC vloer geluidsarmer is ten opzichte van laminaat. Het verschil zit hem echter meestal in het gebruik van de juiste ondervloer onder het laminaat. Een massieve ondervloer is dé oplossing om meer geluid te dempen bij laminaatvloeren. 

De sterkte van het materiaal

Een PVC vloer is gemaakt van zachter materiaal dan laminaat. Met PVC loop je het risico dat zware meubels ontsierende afdrukken achterlaten. Laminaat is echter zo hard en sterk dat niet gebeurt. Ook ontstaan op PVC vloeren sneller krassen dan op laminaat. Verder is PVC vatbaar voor verkleuring door de inwerking van zonlicht. Aan de andere kant voelt PVC warmer aan dan laminaat. Dit is erg comfortabel als je op blote voeten of sokken over de vloer loopt.

De milieuvriendelijkheid

Ben je milieubewust? Dan is laminaat is over het algemeen een betere keuze. Dit type vloer is gemaakt van hout. Let er wel op of de fabrikant gebruik maakt van hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerd bos. PVC vloeren zijn gemaakt van kunststof en kunnen schadelijke stoffen bevatten. Gelukkig zijn ze tegenwoordig wel te recyclen.

Gemak bij het leggen

Als je de vloer zelf wilt leggen is de kans groot dat je bij laminaat uit komt. Kliklaminaat is namelijk erg eenvoudig te plaatsen. Nadeel is wel dat je deze vloer vrij van muren en kozijnen moet leggen, omdat laminaat kan krimpen en uitzetten. Je hebt voor een nette afwerking altijd plinten nodig. Dit probleem speelt niet bij een PVC vloer. Over het algemeen zijn PVC vloeren minder gemakkelijk zelf te leggen dan laminaat, vooral als het om PVC gaat dat je moet plakken. Bij klik PVC vloeren speelt dit minder.

De prijs

Een groot voordeel van laminaat is dat het meestal stukken goedkoper is dan een PVC vloer. Gemiddeld zijn de kosten van een PVC vloer vijftig procent hoger dan die van een vergelijkbare laminaatvloer. Daar staat tegenover dat een vloer van PVC een langere levensduur heeft. Als je prijsbewust bent, is het overigens slim om de prijzen van verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken en te letten op kortingsacties.

* De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze commerciële bijdrage.

Deel dit artikel: