Klimaatnoodtoestand ook in Zaanstad?

De Zaanse Klimaatcoalitie wil dat Zaanstad de ‘klimaatcrisis en biodiversiteitscrisis’ uitroept. Andere gemeentes deden dat al eerder. Zaanstad zal op donderdag 29 september daartoe opgeroepen worden.

Dat gebeurt via inspreken bij het Zaanstad Beraad en een manifestatie op het Stadhuisplein.

De Zaanse Klimaatcoalitie bestaat uit organisaties en betrokken (en bezorgde) inwoners. Ze roepen inwoners op de manifestatie bij te wonen en online een brief te ondertekenen die aan wethouder GL-Wessel Breunesse (Duurzaamheid) wordt aangeboden. Het inspreken is om 19.00 uur, van 18:15-18:45 uur wordt de manifestatie gehouden. 

De Zaanse Klimaatcoalitie wil met groene vlaggen en hun oproep Zaanstad vragen de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis uit te roepen, dat is volgens de organisatoren ‘het begin van de oplossing’.

Wat staat er onder meer in die brief?

 • De klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis bedreigen al het leven op aarde, inclusief onszelf.
 • De wetenschap is er glashelder over dat we ons in een klimaatcrisis bevinden. Onvoldoende actie maakt het steeds onwaarschijnlijker dat de opwarming beperkt zal blijven tot 1,5 graad; de veiligste doelstelling uit het Akkoord van Parijs. Als de plannen blijven zoals ze zijn stevenen we af op meer dan 3,2 graden opwarming in 2100.
 • De Verenigde Naties hebben overheden gevraagd om de klimaatnoodtoestand uit te roepen en actie te ondernemen.
 • Veel steden in Nederland, waaronder Amsterdam, Haarlem, Utrecht en onlangs ook Arnhem hebben de klimaatnoodtoestand al uitgeroepen. In juli 2022 is ook een motie door de provincie Noord-Holland aangenomen waarin de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis worden uitgeroepen.

Waarom is het belangrijk dat de gemeente de crisis uitroept? Wij mensen zijn ook groepsdieren en zolang onze leiders zich niet gedragen alsof we in een crisis zitten, zal bijna niemand begrijpen dat het toch werkelijk zo is. Daarom is het zo belangrijk dat ook gemeente Zaanstad de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis uitroept. 

Deel dit artikel:

3 reacties

 • E. van Es

  Noodtoestand, crisis? Verdienmodel en altijd gesubsidieerd. O, en Halsema, Dijksma en Marcouch doen ook mee? Verrassend! Klimaat is vierenhalf miljard jaar oud. Niet zo paniekerig.

 • Bert van de Belt

  Hoog tijd dat ook de gemeente Zaanstad de klimaatnoodtoestand uitroept. We hebben geen tijd meer te verliezen! En dat is al 50 jaar bekend!!! Ook gemeenten moeten bij elk besluit dat genomen wordt de gevolgen voor klimaat en biodiversiteit voorop stellen. Niet alleen voor de komende 4 jaar, maar vooral voor onze kinderen en kleinkinderen!

 • Peter Goldstein

  Mocht het u ontgaan zijn, gisteren heeft Zaanstad dan toch eindelijk de klimaatcrisis uitgeroepen!
  Kijk vanaf 4:42:25 op https://zaanstad.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/afe2d84a-1434-4481-82f6-61efa528411f
  Heel veel dank aan Partij voor de Dieren Zaanstad, ROSA Zaanstad, GroenLinks Zaanstad en PvdA Zaanstreek, SP Zaanstreek, D66 Zaanstad, Christenunie Zaanstad voor het indienen van de motie en DENK Zaanstad voor het ondersteunen, maar vooral aan Extinction Rebellion Zaanstreek en de Zaanse Klimaat Coalitie voor hun onverzettelijke (en kennelijk broodnodige) aandringen.
  Oh, en het gebruikelijk gebrek aan besef van urgentie dat uit de bijdragen van bagatallisaterende raadsleden en zelfs uit de sussende samenvatting van jullie wethouder Duurzaamheid blijkt, toont maar al te goed aan waarom dit symbolische besluit nodig is!
  En nu is het dus zaak daar ook naar te hándelen Gemeente Zaanstad. En reken maar dat Extinction Rebellion Zaanstreek blijft helpen door jullie bij de les blijft houden!
  #Klimaatcrisis #WeesEerlijk #DeCrisisIsNu #DoeWatNodigIs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *