Kruis door Zaanstad (filmpje)

Nu –ja nu!- vindt er in onze streek een wrede kruisiging plaats van ene Jezus. Het zou gaan om een ‘verbindend en inspirerend’ evenement dat de toevallige voorbijganger, Martin van Zeelt, naar adem deed happen.

Na de eerste schrik besluit de dappere Zaankanter te doen wat een goed burger doet als hij ziet dat een bloeddorstige uitzinnige menigte een groot marteltuig door de straten sleept onder het uitslaan van rauwe klanken… Hij pakt zijn telefoon en begint te filmen:

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Burret Olde

  Geachte redactie, meningen verschillen. OK. Ik vond het een verbindende avond. 350 mensen genoten (gezien lange applaus) van prachtige avond met muziek, filmscenes, theater en een modern goed verhaal. Jammer dat de Orkaan niet bij de uitvoering was. Lees morgen NHdagblad of kijk naar NHmedia. En sorry: wat nu bloeddorstige uitzinnige menigte?? Ik hoop dat de Orkaan de tekst aanpast. Het was een ingetogen gedenken onder het motto ‘Zaankanters dragen elkaars leed en lasten’. Burret Olde

 • Ernst Debets

  Als niet praktiserend atheïst en liberaal vindt ik dat je mensen niets in de weg moet leggen om hun overtuiging uit te dragen.In dit kader is bovenstaand stukje wel erg cynisch.

 • De Orkaan

  Wij geloven erin dat je mensen best zelf na mag laten denken en ook conclusies mag laten trekken. Als iemand vindt, na het bestuderen van de beelden dat het hier niet om een bloeddorstige, uitzinnige menigte gaat, dan zij dat zo.

 • Knabbelaar

  Jezus, wie daar nog in gelooft heeft een Olympische aanleg voor zwakzinnigheid.

 • Dirk Karten

  Satire is leuk, maar dat moet je wel journalistiek juist brengen en niet als een toetsenbordridder met een aangeleverd filmpje. Zoals jullie zelf in De Orkaan publiceerden op 4 april luidt de titel van het event De Zaanse Passion. Oh ja, wacht. Jullie filmtitel is natuurlijk ook satire! Of gewoon slordig werken?
  Gelukkig telt de Zaanstreek genoeg passievolle mensen die respect hebben voor het verhaal over iemand die meer dan 2000 jaar geleden zijn kruisgang liep. Dat respect mis ik helaas in jullie bericht. De humor kan ik er persoonlijk wel van inzien. Want geloof het of niet, mensen die geloven zijn net echte mensen! Maar hoe De Orkaan nieuws brengt over een serieus onderwerp als de Passion (waar landelijk meer dan drie miljoen mensen naar kijken) schiet nu een tikkie uit de bocht. Dit is een hoogleraar communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam niet waardig. Het haalt bovendien het journalistieke niveau van dit eigenzinnige platform naar beneden. Gemiste kans! Maar, om in stijl te blijven, ik keer u mijn andere wang toe. Hierbij nodig ik jullie, Piet en Merel, van harte uit een volgende keer zelf mee te lopen en een eigen verslag te maken.

  • Merel Kan

   Tja, Dirk, dan eerst maar even op die ene wang: wij zijn geen schrijvers van het type ‘strak geschreven bedrijfsprofiel’ die ‘de doelgroep triggert’.
   Het plakken van het etiketje ‘event’ op de kruisiging van Jezus is wat mij betreft een tik op de wang van Jezus. Maar na de kruisgang zoveel jaar terug neem ik aan dat Hij inmiddels een olifantenhuid zal hebben.
   Gr. Merel
   ps. ik geloof graag, maar de beweringen ‘satire is leuk’ en ‘de humor kan ik er persoonlijk wel van inzien’ komen niet geloofwaardig over na deze -uitroeptekenrijke- reactie.

 • L. Smit

  Jongusss, dit is de Orkaan, die nemen zichzelf graag met een korreltje zout. Doe ik ook. Leest lekkerder. Fijne avond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *