Wekelijks in De Orkaan: de agenda voor de Liefhebber van Kunst & Cultuur.

Deze week: groeps-expositie en lezing Jan Rudolph de Lorm in Weefhuis, Slagwerkfestival in Assendelft (foto, bron: Oog op Assendelft), Kinderboekenmarkt op Zaanse Schans, The Friel Sisters (fol) in Vermaning Zaandam, fietsen door Rosmolenbuurt.

Zaantheater: Angela Groothuizen. Filmtheater De FabriekRoom, Brooklyn, Belgica, Heimat, Human, Land of Mine, de Helleveeg.

We werken alvast een paar maanden vooruit. Tips en suggesties via Twitter, Facebook of mail De Orkaan.

DEZE WEEK

Zaterdag 4 juni

 • Het Weefhuis: Groeps-expositie van Ria de Ruyter, Peter de Ruyter, Janny Hall-Klut (beeld onder), Gerie Spijkerman en Didi Heij met fotografie, beelden, zilveren sieraden en schilderijen, 13:00 – 17:00.

janny hall

Zondag 5 juni

Poster Slagwerkfestival 2016 liggend

 • Het Weefhuis: Groeps-expositie van Ria de Ruyter, Peter de Ruyter, Janny Hall-Klut, Gerie Spijkerman en Didi Heij met fotografie, beelden, zilveren sieraden en schilderijen, 13:00 – 17:00.
 • Op de Zaanse Schans wordt de 13e Zaanse Kinderboekenmarkt georganiseerd. Tijdens de markt die duurt van 11:00 tot 17:00 uur zal ook de winnaar van de Hotze de Roosprijs bekend gemaakt worden. Klik op plattegrond voor grotere versie.

plattegrondZKM2016 (9)

 • Roots aan de Zaan: traditionele Ierse folk van The Friel Sisters, Vermaning Zaandam.

FrielSisters-poster-768x1053

 • Van 15:00 – 18:00 smooth jazz met Smazz bij Twiske Jazz aan het Water bij de Twiske Haven & Jachtclub. Featuring Judith (zang), Louis (sax), Paul (gitaar), Bernt (contrabas) en Peter (percussie)

SmaZZ_feb_2015-5

Maandag 6 juni

 • Fietstocht door Rosmolenwijk (19:45-22:00), start bij De Fabriek, Sijbrandsteeg 12, Zaandam. Platform Aan de Zaan bezoekt de net geopende nieuwe onderkomens van buurthuis De Kolk, het Sociaal Wijkteam, het Jeugdteam, Centrum Jong en de bijna gesloten vluchtelingenopvang in de Noorderkerk.

Woensdag 8 juni

 • Zaantheater: Angela Groothuizen e.a. We Want More
 • Het Weefhuis: lezing Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur van Museum Singer Laren over de Franse Modernisten.

MWHposter_wk23_LezingFrMod

Donderdag 9 juni

LANGLOPENDE PROJECTEN

7 mei t/m 12 juni: Hembrugterrein: ELIF, een Bruynzeelverhaal (kaarten via Zaantheater)

elif

Tot 29 juni exposeert het Fotografisch Vijfluik (Karin Timmerman, Edith van Leeuwen. Frouke Hoekstra, Gerda Bekker en Wim Brinkman) in verpleeghuis Oostergouw in Zaandam. Van 10.00 tot 20.00.

vijfluik

Juni: Mystiek Moment in De Bieb in Krommenie, foto’s van Annemieke Loots en Jan Willem Verkerk.

mystiek moment

KOMENDE MAANDEN

Zaterdag 11 juni

 • Het Weefhuis: Art4, vier kunstenaars die al een aantal jaren gezamenlijk hun werk exposeren, Janneke Jensema met mixed-media collages en lithografie, Ruud Groenewegen met beelden van natuursteen, Jeanne Lienos met schilderijen en Peter Leguit met fotografie, 13:00 – 17:00.

wk23_art4_pleguit1_300lr

 • Cultuur Route in het centrum van ‎Krommenie‬, van 10:00 tot 16:00.

cultuurroute krommenie 2016

Zondag 12 juni

 • Nieuwe Huys Concerten, Vermaning Zaandam. Een begin van volledigheid. Puglia Kwartet met Sjostakovitsj no. 7 en Britten no. 2
 • NATUURijk-Forten bij Fort aan den Ham, Busch en Dam 13. Van 9:00 tot 16:00. Lezing, workshop, fietstocht, rondleiding, presentaties, exposities. Meer informatie bij Fort aan den Ham.

lia_fietstocht

 • Het Weefhuis: Art4, vier kunstenaars die al een aantal jaren gezamenlijk hun werk exposeren, Janneke Jensema met mixed-media collages en lithografie, Ruud Groenewegen met beelden van natuursteen, Jeanne Lienos met schilderijen en Peter Leguit met fotografie, 13:00 – 17:00.
 • Parijse liederen (1520-1560) in kerk Krommeniedijk door vocaal en instrumentaal ensemble de Kennemerkring. Het concert begint om 15.00 uur; de kerk gaat om 14.30 uur open. Na afloop is er een openschaalcollecte.

Kennemerkring

Dinsdag 14 juni

Zaterdag 18 juni

800px-George_Baker_Selection

Zondag 19 juni

Freek de Jonge + band 2 (2)

Zaterdag 25 juni

 • De Bullekerk, Collegium Vocale Zaandam, J.S. Bach: Cantate BWV 30, “Freue dich, erlöste Schar”, 17:00.
 • Het Weefhuis: Cliënten van het RIBW exposeren in verschillende disciplines, waaronder fotografie, schilderijen en tekeningen, 13:00 – 17:00.

Zondag 26 juni

 • Het Weefhuis: Cliënten van het RIBW exposeren in verschillende disciplines, waaronder fotografie, schilderijen en tekeningen, 13:00 – 17:00.

Zondag 3 juli

Zondag 10 juli

 • Wilhelminapark, Wormerveer: koepelconcert met de Zaanse zangeres Jerney Kate en Lorena Vistainer als voorprogramma. Jerney Kate werkte na haar studie op het conservatorium mee aan diverse muzikale projecten, zowel als lead-en als backingvocaliste. Met haar theatervoorstelling ‘Inspired by Eva’ toerde ze door Nederland. Jerney sinds 2007 haar eigen zangschool in de Zaanstreek: La Cantante. Lorena (foto onder) is een aanstormend talent uit Krommenie, het Wilhelminapark staat op de voorkant van haar debutalbum. Aanvang: 20:00 uur. Toegang: gratis.

wilhelminapark koepelfestival

Zondag 21 augustus

Zondag 28 augustus

Vrijdag 9 september

Zaterdag 10 september

 • De Bullekerk, Collegium Vocale Zaandam, J.S. Bach: Cantate BWV 78, “Jesu, der du meine Seele”, 17:00.

Zaterdag 24 september

 • Roots aan de Zaan: exclusief concert in Nederland van de legendarische Britse folkrock-band Fotheringay, met in de gelederen o.a. topgitarist Jerry Donahue en Fairport Convention/Cat Stevens/Jethro Tull drummer Gerry Conway, in de Verkadezaal van Fluxus

fotheringay

saentheaterfestival

Zondag 25 september

 • Heemtuin Zaandam: Kikkerpad, 11:00
 • Muziekpodium Menno Simons Flaes (Vermaning Wormerveer): Trio Les Amis (mandoline, gitaar en accordeon): Van Vivaldi tot volksmuziek, 15:00

Trio Les Amis

Zaterdag 8 oktober

Zondag 9 oktober

vicki swan

Zondag 16 oktober – vrijdag 21 oktober

Zaterdag 29 oktober

 • Zaantheater (Roots aan de Zaan), exclusief Nederlands concert, van de Schotse zangeres Maggie Reilly en haar band (bekend als de stem van o.a. Mike Oldfield’s wereldhits Moonlight Shadow en To France).

maggie reilly

Zondag 30 oktober

 • Muziekpodium Menno Simons Flaes (Vermaning Wormerveer): Henk Verhoef en Franc Polman, orgel en viool, 15:00

Henk Verhoef en Franc Polman

Zaterdag 12 november

Zondag 20 november

 • Muziekpodium Menno Simons Flaes (Vermaning Wormerveer): Nederlands Kodaly Koor o.l.v. Takashi Mizumotu. Het Requiem van Gabriel Fauré en ander werk, 15:00

kodalykoor

Donderdag 1 december

Zaterdag 17 december

Maandag 19 december

 • De Bullekerk, Collegium Vocale Zaandam: A Festival of Lessons and Carols