Voor groep 8 van basisschool CBS Kleurenpracht, in Peldersveld op de rand van Poelenburg, werd de eigen wijk voor even hun klaslokaal. Onder begeleiding van Stichting Eduplus gingen de kinderen op een ware ontdekkingstocht. Ze leerden over de namen van straten, deelden hun favoriete plekken en bedachten wie volgens hen een straatnaam verdient.

In de centrale hal van de school hangen de foto’s van de ontdekkingstocht. Ernaast de QR-codes naar de video’s waarin de kinderen hun verhaal doen. Speciaal voor De Orkaan schreven Medine en Sador over hun ervaringen.

Medine

Ik heb geleerd dat Martin Luther King een man was die voor donkere mensen opkwam, en dat hij een zoon van een predikant is. Ik vond het heel erg leuk. Eerst kregen we een straat, en ik kreeg de Martin Luther Kingweg. Daarna gingen we aan de slag. Aan het eind gingen we foto’s maken en een video.

Ik vond het ook leuk omdat we steeds nieuwe dingen leren en soms leuke dingen doen. We hebben bijvoorbeeld dingen over pesten geleerd. Over wat pesten kan doen en dat het voor altijd in je hoofd blijft zitten en dat je twee keer moet nadenken wat je zegt. Ik wil ook een straat geven aan: meester Rachid, Aziz, Siebe, Mohamed.

Ik vond dit project heel erg bijzonder omdat ze veel kinderen met hun cijfers helpen en dat ze ook andere lessen geven. Bijvoorbeeld over vapen en andere slechte dingen. Tijdens dit project heb ik geleerd wat mijn favoriete plek in Zaandam is en heb ik nagedacht over wat Zaandam echt voor mij betekent.

Sador

De straat die ik heb onderzocht is de Dodonaeusstraat in Zaandam. De straat is naar Dodonaeus vernoemd omdat hij in die tijd heel belangrijk was. Hij werd gezien als de vader van de planten en was ook een arts. De planten waren zo belangrijk dat ze een straat naar hem hebben vernoemd.

Ik zou misschien wel een straat geven aan de school zelf. Zonder hen hadden we zulke dingen, zoals video’s maken of in de krant schrijven, misschien nooit gedaan. De leerkrachten van Eduplus waren ook heel vriendelijk en we leerden ook heel dingen van hen. Ze organiseren ook dingen in Poelenburg waar je gratis kan komen en les krijgen, maar ook als je jezelf alleen voelt of verdrietig bent kan je altijd naar hen komen. Als je je afvraagt wie deze geweldige personen zijn, ze heten: Rachid, Mohamed, Aziz en Siebe.

Wat ik zelf heb geleerd is dat Dodonaeus in zijn tijd heel beroemd was, maar ook een heel aardig persoon. Ze gaven hem ook wel de bijnaam ‘de vader van de planten.’ Ik heb er ook over kunnen nadenken wat Zaandam eigenlijk betekent en wat mijn favoriete herinneringen zijn. En ook waar ik me prettig en veilig voel.

Lesje geschiedenis

De ‘Mohamed’ die Medine en Sador benoemen heet voluit Mohamed Badaou. Hij is actief binnen Eduplus als secretaris en projectleider bij dit project. In de zoektocht naar een project wat zowel verdiepend als verbredend is, kwam zijn collega Aziz Benasskar, ook populair bij de kinderen, met het idee om ze te laten nadenken over hun eigen stad. Dit werd gekoppeld aan een lesje geschiedenis door de leerlingen onderzoek te laten doen naar de historische figuren aan wie sommige straten hun naam te danken hebben. ‘We zitten in een tijd met veel social media en digitalisering’, zegt Badaou.

‘We worden best wel makkelijk uit onze eigen leefomgeving de digitale wereld in getrokken. Met dit project wilden we ze terugbrengen naar de kern. Dus echt te gaan kijken van ‘oké, je woont in Zaandam, maar wat vind je er eigenlijk van? En wat betekent Zaandam überhaupt voor jou?’ Dat was ons voornaamste doel.’

Het project is nu nog alleen toegankelijk voor bezoekers van de school, zoals de ouders en verzorgers van de kinderen. Als het aan directrice Margriet van Twisk ligt, komt daar verandering in. Ze heeft Pact Zaandam Oost benaderd en hoopt dat de tentoonstelling snel in bijvoorbeeld buurthuizen te zien is, zegt ze.

‘Het project heeft eigenlijk mijn verwachtingen overtroffen. Het is ontzettend mooi geworden, want juist de verhalen van de kinderen zelf maakt dat het gaat leven. Je kijkt niet alleen naar een plaatje of leest niet alleen een tekstje, maar je krijgt het verhaal echt te zien en te horen. Hierdoor weet en voel je veel beter waarom een bepaalde plek bijvoorbeeld belangrijk is voor een kind.’

De muur met foto’s en QR-codes.

Door: Medine, Sador en Rick Nieborg, info: gesprekken met Mohamed Badaou (hij maakte ook de video’s) en Margriet van Twisk, foto onder: Rick Nieborg.