Margreeth van Vlierden dirigeert al 30 jaar a capellakoor Cantabile uit Krommenie. Vanmiddag vierde het koor haar 50-jarig bestaan met een concert in de PKN-kerk aan het Noordeinde in Wormerveer.

Het concert kreeg een extra feestelijk karakter omdat de dirigent deze middag van locoburgemeester Stephanie Onclin een Koninklijke onderscheiding kreeg. Zij werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Margaretha (Margreeth) Pieternel van Vlierden-Ofman (zoals je officieel voluit heet) is al 65 jaar actief in de Zaanse muziekwereld en begeleidde in die tijd verschillende koren. Zij ontvangt de Koninklijke Onderscheiding met name voor haar jarenlange verdiensten bij Cantabile.

Uit het persbericht van Zaanstad:

“Ze begon haar muzikale carrière in 1960. Als 11-jarige begeleidde zij toen al het jeugd operettekoor ‘De Waterhoentjes’ op de piano. Vervolgens werd zij in 1967 begeleider van het kerkkoor ‘Zingend Bouwen’. Dat deed zij tot ongeveer 1978.

Margreeth bracht haar muzikale talenten ook naar basisschool De Jagersplas, waar zij tot haar pensionering leerkracht was. Ze richtte o.a. een schoolkoor op, genaamd ‘de Jagertjes’. Met dit kinderkoor trad zij ook buiten school op, zoals in bejaardenhuizen. Ook gaf zij blokfluitles aan kinderen en schreef zij jaarlijks een musical voor groep 8 en maakte ze samen met ouders decors en kleding. Deze muzikale activiteiten vielen buiten haar takenpakket en deed ze dus onbezoldigd. Haar beloning was het plezier dat de deelnemers, zangers, kinderen en ouders er aan beleefden.

In 1994 kwam het a capellakoor Cantabile bijeen. Cantabile is een kamerkoor, gespecialiseerd in a capella muziek van de middeleeuwen tot heden. Bij dit koor nam Margreeth letterlijk het stokje over van haar moeder die twintig jaar het koor had gedirigeerd. Maar zij werd alleen geselecteerd uit meerdere kandidaten vanwege haar kwaliteiten, niet omdat zij de dochter van de voormalige dirigent was.

Dat het koor al zo lang bestaat, is vooral te danken aan de enthousiaste en inspirerende dirigent.”

Door Piet Bakker. Bron: persberichten Zaanstad en Cantabile. Foto van website Cantabile.