Luilak vergeten (behalve door de molenaars)

De Orkaan stamt nog uit de tijd van illegale vuren, op pannen slaan, eieren tegen ramen gooien (of de rotte exemplaren door de brievenbussen proppen), zeep op auto’s en ruiten smeren, het pikken van hout van de buur-stapel en achtervolgende veldwachters... Dit jaar hebben we niks kunnen ontdekken.

In 2019 startte gemeente Zaanstad met een uitsterfbeleid voor het oude feest. Vanaf 2021 worden er geen ontheffingen meer voor luilakvuren afgegeven.

Is de luilak-traditie uitgedoofd? (Update: niet in Oostknollendam)

Niet als het aan de molenaars ligt. Bart Stuurman, Matthijs Erg, Evert Verhoeven en Gerrit Admiraal draaiden de nacht door en zorgden ervoor dat de molens op Looielak werden gezet. Met takken, manden en zeilen. En, primeurtje, molen De Held Jozua deed voor het eerst mee. De noeste arbeid werd beloond met warme luilakbollen en duivekater van het Zaanse Bakkertje:

Op onze vraag of er ook muziek klonk was het antwoord:

‘Het geluid van de zagende molen klonk ons vannacht als muziek in de oren.’

Een foto van de malende mannen kregen we niet:

‘Na een nacht doorhalen zien we er niet zo fotogeniek meer uit… ‘

Gerrit Admiraal voorzag ons van beeld:

Foto Gerrit Admiraal
Het Jonge Schaap (foto Gerrit Admiraal)
Klaverblad (foto Gerrit Admiraal)
Held Jozua (foto Gerrit Admiraal)

PS: dit is bijna letterlijk het stuk dat we vorig jaar ook schreven en het jaar daarvoor. Sommige tradities hoeven niet te veranderen (de foto’s zijn brandnieuw natuurlijk).

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Goedemorgen en met dank aan deze rakkers, de laatste luilakers.

 • Louis Lak

  Al jaren in het in ons dorp Westzaan rustig. Ik ben zelf geboren eind jaren 80. Toen ik een jaar of 10 was ging ik met mijn vriendjes de straat op met ons blokje zeep! 4 uur de wekker zetten en dan verzamelen bij het oude bushokje in Westzaan. Geen raam was veilig voor onze creaties gemaakt met het blokje zeep! De jaren hierna kwam er nog wat overgebleven vuurwerk van de jaarwisseling aan te pas. Met rotjes en andere knallers en toeters probeerde we de buurt wakker te houden…. Soms een incident maar veelal gewoon dikke lol. Tegenwoordig zit de jeugd liever binnen op TikTok, Facebook of Insta…. Ik twijfel er niet aan dat ook de nieuwe generatie Luilak viert…. Digitaal middels een tweet die om 4 uur s’nachts eruit wordt gestuurd, Kicken!

  Sja…. Iedere generatie zijn onvergetelijke momenten

 • Paul de Jong

  Begin jaren zestig mochten we als kind opblijven en met mijn oudste zuster mee de stad in om mooie luilakvuren te kijken. Ik herinner me wel een beetje een spannende en magische sfeer in de stad, want nog geen internet en je moest zelf een beetje ronddwalen naar waar het het leukste was. Vaak kwam je nog allerlei bekende mensen tegen en was het allemaal wel redelijk gezellig. Incidenten zullen er toen vast ook geweest zijn, maar ik herinner me ze niet. Soms waren er ook wat kleinere vuren, gewoon in je eigen straat. de restanten werden de volgende dag gewoon door de gemeentereiniging opgeruimd. Vergunningen dacht niemand aan. Later in de jaren tachtig als vrijwillig brandweerman nog wel aanwezig geweest bij het beroemde luilakvuur aan de Havenbuurt. Ook het toenmalige ‘Land van Middelhoven’ herinner ik me als een luilak hotspot.
  Mooie herinneringen, maar helaas, als onderdeel van de eigenheid van een streekcultuur, steeds meer aan verval onderhevig.

 • Dino Zuurders

  Zelfs ik als vervend Luilak vierder in het verleden was ik Luilak dit jaar helemaal vergeten. Mede door het ontbreken van de brandstapel die voorheen in Wormerveer door samenwerkingen in de buurt aan de Zaan werd ontstoken. Jammer want het was wel een sociaal event waar de buurtcontacten weer eens aangehaald werden.
  Door het politiek geneuzel een uitgestorven traditie.
  Na het lezen van dit item maar eens op mijn ramen aan de voorzijde gekeken… Gelukkig??? of beetje jammer misschien maar er zat niets op mijn ramen.. In stilte hoop ik dat ik volgend jaar mijn ramen een keer extra moet lappen.
  R.I.P. Luilak

 • Jaap Meeuwsen

  Korriewedstrijden op de Zaanweg, warme bollen, luilakvuur, nog donker = spannend.
  Maar ja, wat vind de jeugd nog spannend ?
  Zo’n idioot die een video op TikTok zet van een levende kat die in de blender gestopt wordt en dat dan ook nog massaal gedeeld en geliked wordt ?

  Is het gek dat vooral de jeugd steeds vaker met psychische problemen te maken krijgt ?

  Waar is het toch fout gegaan ?

  • Cees Viergever

   Altijd gezellig op de orkaan, maar niet heus. Ik wou net een frikandel gaan eten maar daar heb ik nou geen trek meer in. Bedankt Jaap.

 • V Anting

  Vanmorgen geen auto of ramen hoeven wassen. Ook wel prettig

 • Dirk Havik

  vermoord door de bureaucratie

 • Peter den Herder

  Vuur blikjes wekker op 3 uur. Heerlijk eind jaren 70 en begin 80. Later met de bootjes de jagersplas op met groepjes en neit meer naar bed. Bbq feest op eilandjes met gasten uit Kogerveld en t kalf…… leuk hoor we worden oud 😉 gelukkig🎉

 • Adri Prins

  Luilak in de jaren 50. was altijd een feest op het Kalf!
  Kees Kroon, (Bolle), Bram Vergouw (Brompos) Arie Werkhoven (Kikker) en meer leeftijdgenoten spraken af om mij te wekken want ik sliep altijd door de wekker heen 😖
  Ik sliep op zolder in dat grote huis op de Hemmes, (waar ik enkele jaren daarvoor nog filmmiddagen voor kinderen organiseerde in de bijkeuken)
  Maar dat terzijde.
  Aan mijn grote teen had ik een touw gebonden dat uit het zolderraam hing.
  om half vier werd ik hardhandig gewekt en daarna gingen we eerst de Luilakvuren bekijken.(Bij De Strijd; buurtje waar in 1949 de oude doppenmaler was verbrand) en bij Haaldersbroek dacht ik)
  Als het licht werd stapten we in een roeiboot en gingen in het Oostzijderveld in
  o.a. eieren zoeken op het landje van Pul. Die kregen we achter ons aan en dan maakten we dat we weg kwamen.
  Dan werd het langzamerhand tijd om te kijken of bakker Pelk (op de hoek van Haaldersbroek) inmiddels de warme bollen uit de oven klaar had (ik meen 5 cent per stuk) en daarna gingen we meestal op huis aan en was het feest afgelopen, behalve als je geregeld had om op Pinkster 3 .op de paardenwagen
  van Cor Out mee te rijden naar Purmerend! Ik was een keer uitgenodigd door het mooiste meisje van het Kalf en weet me de leuke rit door de WijdeWormer als de dag van gisteren te herinneren!
  (Verhalen te over!)

 • Frits Krom

  En naderhand fietste je over de plekken, waar de vuren geweest waren, want dat waren bij voorkeur kruisingen of driesprongen van wegen. Daar waren de opruimers van de overschotten van de vuren al langs geweest, dus ook de losgesprongen stukken van de straatklinkers waren weg, zodat een wegdek overbleef dat wel uit haaientanden leek te bestaan. Maar op een of andere manier wist je er toch heel overheen te komen … En toen er op Assendelft door overwaaiend vuur een boerenhuis afbrandde, wisten we dat die “fukkiestokers” stommerikken waren: bij het “fukkie steken” let je allicht op de wind en waar kwetsbare gebouwen staan, vooral rietgedekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *