Lunchroom Beja, Zaanse Shoarma, Zaanse Snackhouse…

Eén van onze lezers spotte nieuwe horeca in Zaandijk: Zaanse Snackhouse. In FEBO-kleuren met een FEBO-letter dachten wij. En ook ‘De Lekkerste!’ kwam ons bekend voor. Hopelijk heeft de uitbater meer verstand van frituurvet dan van copyright en de Nederlandse taal (Zaanse Snackhouse?).

Wat ons meer interesseert is de geschiedenis van het pandje. Hier wordt dus al 65 jaar (!) gesnackt.

Via het onvolprezen gemeentearchief van Zaanstad vinden we niet alleen een foto van voorloper Lunchroom Beja maar ook de rekening uit 1968 van de mannen van Gemeentewerken van de gemeente Zaandijk die daar met z’n zessen uitsmijters en broodjes bal verorberden (met koffie) voor in totaal f 9,30. Kom daar maar eens om tegenwoordig. Op die bon stonden niet minder dan drie handtekeningen en een stempel (die bureaucratie is waarschijnlijk niet minder geworden sinds 1968). Lunchroom Beja werd toen uitgebaat door ene C. Metzelaar. Volgens onze zegsman (v) was dit de plek waar Zaandijkse vuilnismannen koffie kwamen drinken.

Het oudste bonnetje dateert van 7 februari 1962 toen de snackbar nog in handen was van B. de Rooy (komt die B uit Beja daar vandaan?). Mevrouw Van Hoorn had 200 (!) koppen koffie besteld (samen voor f 60,-) die bezorgd waren. Morgen 61 jaar geleden. De eigenaar kwam volgens het Gemeentearchief uit Uitgeest.

Volgens een ander bericht in het Gemeentearchief ging het trouwens om de heer W. de Rooij uit Wormerveer die op 15 januari 1962 afscheid van de zaak nam, “hij had de lunchroom circa 4 jaar gedreven”. Dus vanaf 1958. De nieuwe eigenaar werd de heer K. Weiland uit Amsterdam, diens naam staat op de bon. Het archief:

“Niet alleen de buurtbewoners haalden hun patatje voor een kwartje bij Lunchroom Beja. Ook voorbijrijdende fietsers wipten even aan voor deze populaire snack of namen een koud colaatje of een Joy uit zo’n bol flesje. Voor een stuiver kreeg je bij je patatje een lekkere klodder mayonaise”.

Daarna kwam C. Metzelaar in Beja en nog later (wanneer?) werd het de Zaanse Shoarma (daarvoor – in 2000 en 2001 zou het ’t Zaanse Hoekje zijn geweest). De eerste foto’s via Google Streetview dateren van 2008. De laatste (ander lettertype en met een Zaans molentje) van juli 2022.

Lunchroom Beja ‘omstreeks 1960’ aldus het Gemeentearchief.
Zaanse Shoarma 2008 (Google Streetview)
Zaanse Shoarma 2022 (Google Streetview)
Bon 1968: uitsmijters en broodjes gehakt.
Bon 1962: 200 koppen koffie. De handtekening is van dhr. Weiland (de nieuwe eigenaar).
2023: Zaanse Snackhouse
Deel dit artikel:

13 reacties

 • Erik Schouten

  oordopjes meenemen wordt geadviseerd

 • Bert Versteeg

  Toen ik in de 2e helft van de jaren `70 op de MAVO aan de Willem Dreeslaan zat gingen we weleens een patatje dubbel,dubbel halen bij Beja.
  Dat was dubbele patat met dubbele mayonaise, scholieren mochten toen niet naar binnen en moesten snacks afhalen bij het raam aan de kant van de Provinciale Weg.

 • Adri Prins

  Het is inderdaad één van de oudste snackpanden in de Zaanstreek!
  Toen ik in 1957 vaak op zaterdagavond naar de bioscoop in Zaandijk ging (Oenen)
  kwam tijdens de pauze altijd de reclame van Beja voorbij. (herhaling is de kracht van de reclame!) Dus dat beklijft absoluut.
  Trouwens ook werden altijd de zelfde platen gedraaid na afloop en in de pauze.

 • Danny Regter

  Snackbar Java sinds 1956 .

 • M. de Boer

  Zitten er ook nieuwe uitbaters in of is er alleen overgestapt op andere handel?

  Als dat niet zo is, wat is dan het verhaal over het verdwijnen van de Zaanse Shoarma, want jarenlang van genoten.

 • RON SIKKES

  De naam Beja kwam van de voornamen van Bertus en Jannie de Rooy . later hadden ze een zaak in IJmuiden het waren kennissen van mijn ouders .

 • John Hermes

  Lunchroom Beja. De lekkerste kroketten ter wereld kon je daar kopen voor fl. 0,25 pst. Wij haalden er in 1958/1959 elke 2-3 weken op zondag 4 voor bij het avondeten 😄. Heerlijk smullen!

 • P Hoogkamer

  Croquetten wat een prachtig woord.
  smaakt zoveel lekkerder door de spelling.
  patat- frites is ook zn mooi woord.
  Snackkot eigenaar zet deze woorden weer op Uw hel verlichte menulijst.

  • Kick van der Horst

   Het zou waarempel iedere uitbater sieren als zij deze taalkundige verrijking terstond aan hun menukaart zouden toevoegen.

   Bij deze wens ik trouwens de nieuwe uitbater van het Zaanse Versnaperingenhuis veel succes. Het zit niet echt in de buurt, maar wie weet tot ziens!

 • Mieke Metzelaar

  Wat leuk dat ik dit artikel tegen kom na een tip van mijn dochter,
  Mijn ouders ( Metzelaar) hebben lunchroom Bea van fam. de Rooy overgenomen.
  En idd heel veel chauffeurs hebben koffie en een bal genuttigd morgens om 6 uur al open.
  Het werd zo druk dat er al gauw een verbouwing moest komen.
  Dat waren mooie en gezellige tijden.
  Helaas moest mijn vader ermee stoppen ivm ziekte.
  Jan en Elly Kuijper hebben het overgenomen
  Na de fam. Kuijpers is het in vele andere handen gekomen en geen lunchroom meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *