Maak terras van fietsenstalling De Dam

De Dam in Zaandam is al jaren autovrij, maar fietsvrij wil niet lukken.

Op de mooiste dagen van het jaar, als alle terrassen bomvol zitten, verandert het middenterrein in één grote fietsen- en brommerstalling.

Waarom geen fiets-vrije Dam? Terrassen in plaats van rondslingerend ijzer? Een biertje onder het toeziend oog van Czaar Peter?

De foto hierboven werd zondagmiddag gemaakt, maar het begon met een tweet van Peter de Vente die zch afvroeg waarom er geen terras op de plek van die fietsen zou kunnen komen. Bovendien was er geen doorkomen meer aan op de Dam.

 

Wij moesten meteen denken aan het terras op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht. Rondom café’s met terrassen voor de deur, het middengedeelte is door de verschillende café’s verdeeld.

Hans Peter Schaefer, http://www.reserv-a-rt.de

Hans Peter Schaefer, http://www.reserv-a-rt.de

 

Ook De Vente neusde even rond en kwam ook met Maastricht als lichtend voorbeeld.

 

De gemeente wil al langer meer fietsparkeerplekken in het centrum. Er zijn nu 42 plekken op de Wilhelminakade, 146 aan de Nicolaasstraat (tegenover Zaantheater) en 84 op de Dam zelf (hoek Nicolaasstraat).

Daar moeten plekken in de Rozenhof en onder de Beatrixbrug bijkomen. (Er is zelfs een niet-gebruikte stalling onder de Wilhelminabrug.)

Deel dit artikel:

16 reacties

 • j . tigchelaar

  als je een fietspakhuis bouwt op de plek waar vroeger het benzinepomp zat sla je 2 vliegen in een klap mischien wel drie je hoeft minder te saneren als het geen woonbestemming heeft je krijgt de dam fietsvrij en als je hem in de weekenden laat beveiligen voor een kleine prijs levert het wat op maar het gebrek in zaanstad is gewoon het handhaven van de regels kijk maa naar de kop van de gedemte gracht staat altijd vol mag niet maar niemand doet er iets aan

 • Horeca

  Nog meer terras zet een hek om zaandam en maak er 1 groot terras van…, fietsen daar weg goed idee.. Ondernemers samen delen op de dam… Kan je vergeten ze gunnen elkaar het verlies niet eens.

 • Willemsen

  Waarom toch zo’n plein tot op de laatste steen commercieel exploiteren. Plaats gewoon een bank oid waar mensen ook kunnen genieten.

 • SukCees

  Ruim 1 jaar geleden heb ik de verantwoordelijk Wethouder A. Verschuren een (naar mijn mening HERDERLIJK) schrijven doen toekomen over dit onderwerp. In dit schrijven heb ik niet alleen de situatie aangekaart, maar uiteraard ook met oplossingen (ik meen te mogen stellen dat ik er verstand van heb. Gesprek gehad met 2 ambtenaren en tijdens dat gesprek heb ik foto’s getoond. Die ambtenaren hebben, namens de wethouder het één en ander toegezegd, c.q. beloofd . T.o.h. zijn geen (herstel: is één) beloftes nagekomen. Dus 2 weken geleden dezelfde brief naar de wethouder gestuurd doch nog steeds geen antwoord. Meneer de Wethouder: U dient zich te schamen!

 • De Orkaan

  Alles beter dan zo’n woud aan fietsen.

 • TheMX

  Je kan ook gewoon een rond paviljoen zoals robbie’s neerzetten in het midden, met een terras rondom.

 • Erik Esteie

  Zomers een terras lijkt met heel leuk rond het standbeeld maar maak dan in de winter een ijsbaan rond het standbeeld

  De kosten van de ijsbaan kunnen dan gehaald worden uit de opbrengsten van de terrassen in de zomer

 • Karel

  Mij lijkt een fontijn speel plaats wel een mooie oplossing. Dan kunnen daar leuk kinderen spelen terwijl de ouders lekker op het terras genieten.

  Ik heb al vaker gezien dat dat een groot success is…

 • Nog meer (zuip)terras? Nee bedankt…
  Bankjes, meer groen, een prullenbak en eindelijk een drinkwatertappunt? Ja graag!

 • Karin Singeling

  De Dam is toch een fiets- en brommerpad, vandaar dat deze voertuigen er ook parkeren. Handhaven, wat is dat?

 • Dirk Boet

  De Dam is een wandelgebied,geen fiets- en brommerpad.

 • i. Berghouwer

  Lekker op de Dam zitten? Dat gaat toch niemand doen, Je waait nu al af en toe uit je onderbroek. En een paviljoen kan ook niet want we hebben het tzaar Peter beeld en de Dam tot Dam loop, dan moet alles weer aan de kant en kunt je je kont niet keren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *