De Dam in Zaandam is al jaren autovrij, maar fietsvrij wil niet lukken.

Op de mooiste dagen van het jaar, als alle terrassen bomvol zitten, verandert het middenterrein in één grote fietsen- en brommerstalling.

Waarom geen fiets-vrije Dam? Terrassen in plaats van rondslingerend ijzer? Een biertje onder het toeziend oog van Czaar Peter?

De foto hierboven werd zondagmiddag gemaakt, maar het begon met een tweet van Peter de Vente die zch afvroeg waarom er geen terras op de plek van die fietsen zou kunnen komen. Bovendien was er geen doorkomen meer aan op de Dam.

 

Wij moesten meteen denken aan het terras op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht. Rondom café’s met terrassen voor de deur, het middengedeelte is door de verschillende café’s verdeeld.

Hans Peter Schaefer, http://www.reserv-a-rt.de
Hans Peter Schaefer, http://www.reserv-a-rt.de

 

Ook De Vente neusde even rond en kwam ook met Maastricht als lichtend voorbeeld.

 

De gemeente wil al langer meer fietsparkeerplekken in het centrum. Er zijn nu 42 plekken op de Wilhelminakade, 146 aan de Nicolaasstraat (tegenover Zaantheater) en 84 op de Dam zelf (hoek Nicolaasstraat).

Daar moeten plekken in de Rozenhof en onder de Beatrixbrug bijkomen. (Er is zelfs een niet-gebruikte stalling onder de Wilhelminabrug.)