De ouders van Dennis Rink, of dj Manie, hadden vroeger computerwinkel Syntax, op de Westzijde in Zaandam, tegenover Wastora.

Als veel geboekte dj zag hij zijn geliefde werk in rook opgaan door corona. Hij besloot uit het illegale feestjescircuit weg te blijven en vond het feesten opnieuw uit.

De Antwerpse Gladys Ferro is een content creator met een liefde voor hiphop en goede vibes. Zij ontdekte dj Manie via instagram en schreef een gepassioneerd stuk over hem voor het online magazine ENFNTS TERRIBLES. Wij mochten het van haar overnemen. De foto’s zijn ook van Ferro. 

Gladys Ferro

In een wereld waar de meesten van ons de binnenkant van een club al meer dan een half jaar niet hebben gezien, werd uitgaan om de stress weg te schudden een heel vreemd concept. Wat begon als handen wassen en zo nu en dan eens Instagram-livestream bekijken, evolueerde in een snel tempo naar een heel eng en eenzaam jaar. Dus waar moeten we tegenwoordig heen om onze wekelijkse dosis uitgaans-serotonine te krijgen?

Maak kennis met Deejay Manie, een in Nederland gevestigde hiphop-dj die moest toezien hoe dat COVID-19 al zijn boekingen annuleerde. Maar de technisch onderlegde dj zag ook een kans.

Het is vrijdag 21.59 uur, je hebt uitgezocht wat je aan moet trekken, hebt net ge-FaceTimed met je homegirls en je bent klaar om de hele nacht te dansen… thuis. Dus check je Deejay Manie, de in Nederland gevestigde dj die groter; anders en beter dacht dan je gemiddelde Instagram-livestream.
De dj host een virale, virtuele club op streaming-service Twitch waar hij abonnees van over de hele wereld vermaakt. En dat doet hij al vijf maanden zeer consequent tot wel vijf avonden per week. Van New Jack Swing tot R&B en slow jams tot de beste, nieuwe tracks. Inclusief een green screen om de bijbehorende muziekvideo’s af te spelen, met verschillende camerahoeken waar elke ‘casting couch’ jaloers op zou worden. Oh, en een chatroom die zo druk en gezellig is dat de moderators hem elke stream verplicht in langzame modus zetten. En als er één ding is dat publiek en consistentie genereren, dan is het wel een gemeenschap.

Gladys Ferro

Twitch is altijd een community-based streamingdienst geweest. Iets ingewikkelder dan bijvoorbeeld YouTube of Instagram, maar wel veel meer ondersteunend voor de makers ervan. Met eenvoudigere manieren om geld te verdienen bijvoorbeeld, van abonnementen met verschillende niveaus tot de mogelijkheid aan fans om bits te kopen. (Deze bits kunnen worden gebruikt als een vorm van een fooi waarvan de maker rechtstreeks profiteert.)

Op de een of andere manier maakte Deejay Manie het gooien van bits tot de nieuwe poppin’ bottles met een aantal high rollers die zo ver gaan dat ze bedragen gooien die gemakkelijk de helft van mijn huur zouden kunnen zijn. Ja, ik heb geteld, ja, ik heb een paar flirterige DM’s gestuurd, en nee, niemand bood aan om de helft van mijn huur te betalen … tot nu toe. Maar laat me eerst al mijn wekelijkse ellende wegdansen. Als het aan deze dj ligt, eindigen we dit jaar hoe we hem begonnen: heel fijn.
Kom me ontmoeten in de club op Twitch.tv/deejaymanie of volg Deejay Manie op Instagram.

Gladys Ferro geeft via haar Instagrampagina dagelijks een kijkje achter de schermen van haar vele avonturen. 

Gladys Ferro