50 jaar geleden: de eerste man op de maan. Op 16 juli 1969 vertrok de Apollo 11 en vijf dagen later zette Neil Armstrong z’n eerste stap: ‘That’s one small step for man, one giant leap for mankind’.

Die stap werd om 3 uur ’s nachts live op tv uitgezonden. Wie het nog een keer wil zien (of toen nog niet geboren was): de tocht van de Apollo 11 is te bekijken in filmhuis De Fabriek op woensdag 17 juli.

NASA liet destijds alles filmen en op basis van die 70mm-opnames maakte regisseur Todd Douglas Miller voor CNN een documentaire, ook met nooit eerder vertoonde beelden.

Spoiler-alert: de landing slaagt.

Vanaf het eerste moment als het gigantische lanceerplatform op meer-dan-manshoge rupsbanden richting de lanceerplek kruipt, tikt de klok mee. Eerst tot ‘Take Off’. En dan verder tot ‘The Eagle has landed’. We zien de helse vuurzee van de raketmotoren, de tergend langzame stijgen van de raket, het afwerpen van de voortstuwingsraketten, de enorme controleruimtes vol mannen met witte overhemden, de gewichtsloze astronauten, de baan om de maan, het losmaken van landingsvoertuig The Eagle, de landing, de maanwandeling, het plaatsen van de Amerikaanse vlag, de lancering vanaf te de maan, de terugtocht en de landing van de capsule met de gigantische rem-parachutes.

Acht dagen in 93 minuten.

Na aan boord van The Hornet te zijn gehesen moeten Armstrong, mede-maanreiziger Buzz Aldrin en Michael Collins (die om de maan bleef vliegen tijdens de maanwandeling) nog twee weken in quarantaine om er zeker van te zijn dat ze geen geheimzinnig maanvirus hadden opgelopen.

We weten hoe het afliep, maar toch zijn er spannende momenten als een brandstofleiding begint te lekken voor de start, de waarschuwingslichten van de besturing gevaarlijk rood beginnen te knipperen (program alarm 1202 = data overflow) en de landingsplek niet geschikt lijkt te zijn waardoor er een stukje doorgevlogen moet worden. Veel speling hadden astronauten niet. Om gewicht te sparen was er geen extra brandstof meegenomen.

De maan is ver weg, maar de maanlanding was nog nooit zo dichtbij. Alleen woensdag 17 juli nog in De Fabriek (20:15).

Hier de trailer (en nog een verrassing daaronder).

Je kan de Apollo11 vlucht ook zelf in ‘real-time’ meemaken (foto boven).

Speakers aan, zet je computer op ‘full-screen’ en surf naar Apolloinrealtime.

Klik op de grote oranje ‘T-MINUS 1’ knop rechtsboven (1 minuut voor de start) en ‘off you go’… je bent terug bij de Apollo-11 uitzending in 1969 met actueel beeld, de transcriptie van de communicatie en de foto’s.

Je kan ook een ander moment uit de vlucht kiezen, bijvoorbeeld 102:42:27 als de landing inzet.